Connect with us

Sağlık

150 Bin Sağlık Yönetimi Lisansiyerinden ‘Beyaz Reform Ataması’ İsyanı!

Published

on

Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Beyaz Reform’ kapsamında yapılan 85 bin sağlıkçı alımının ilk kısmı olan 42 bin 500 alımında ‘sağlık yönetimi’ bölümü mezunlarına verilen sözler tutulmadı. Alımda sağlık lisansiyeri adı altında 400 kişilik kadro ayrıldı. Ayrılan kadro da sağlık yönetimi değil, büro memuru ünvanı olarak kılavuzda yer aldı. Bilim Sağlık Haber Ajansı’na (BSHA) konuşan Sağlık Yönetimi Platformu Başkanı Umut Temir, “İşinin ehline verilmesini, 5 bin atama yapılmasını ve liyakat istiyoruz. Sus payı olarak 400 kişilik kadro verildi o da sağlık yönetimi ünvanına değil. Sağlık Bakanlığındaki daire başkanları ile yaptığımız görüşmede bize Bakanımızın talimatı ve takdiri ile yoksunuz dediler” dedi.  

Sağlık Yönetimi Lisansiyerlerine Defalarca Verilen Sözler Tutulmadı, Mağduruz!

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan taşra teşkilatı hizmet birimlerinde istihdam edilmek üzere, KPSS sonucuna göre ÖSYM tarafından yapılacak merkezi yerleştirme ile 31 bin 600 sözleşmeli sağlık personeli alınacağı, KPSS ile alınacak sağlık çalışanları branşları arasında Sağlık Lisansiyeri branşında 400 kişi alınacağı belirtildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından ‘Türkiye’nin Sağlığı için 42 bin 500 Yeni Çalışma Arkadaşı’ tarafından duyurulan atama açıklamasına Sağlık Yönetimi Bölümü mezunları tepki gösterdi. BSHA’nın görüştüğü Sağlık Yönetimi Platformu Başkanı Umut Temir, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Beyaz Reform kapsamında yapılacak 85 bin sağlıkçı alımının ilk kısmı olan 42 bin 500 alımında, Sağlık İdarecisi ünvanı ile alımda olacağımızı söylemişti ama 15 yıl aradan 400 kişilik kadro ayrıldı. O da sağlık yönetimi değil büro memuru ünvanı adı altında oldu. 100 binden fazla mezunu, 50 binden fazla okuyanı olan sağlık yönetimi lisansiyeri mağdur edilmiştir. İşin ehline verilmesini, en az 5 bin atama yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.  

Sağlık Yönetimi Bölümü

Sağlık yönetimi bölümü 1963 yılında doğan ihtiyaçtan kaynaklı olarak Sağlık Bakanlığı’nın kendisi tarafından kuruldu. 2000 yılında  Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Marmara Üniversitesi’nde olan bir bölüm iken 2022 yılı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre lisans ve önlisansta toplamda 146 üniversitede olan bir bölüm haline geldi. 2010 yılına kadar sadece  lisans olarak var olan bölümün  ön lisansının  da neredeyse  tüm üniversitelerde  açıldığını belirten Platform Başkanı Umut Temir, Sağlık Bakanlığı’nın 42 bin 500 yeni çalışma arkadaşı olarak gerçekleştireceği alımlarda sağlık yönetimi lisans mezunları, büro yönetimi ünvanıyla 400 kişilik alım yapılmasını eleştirdi.

sağlık yönetimi

Sağlık Yönetimi Alanında Her Yıl 20 Bin Mezun Veriyoruz

Başkan Umut Temir, her yıl 20 bin mezun veren bölüme kadro verilmeyip, işin ehli olmayan yardımcı sağlık personeline, sağlık yönetimi alanında yer verildiğini söyleyerek mağdur edildiklerini söyledi. Temir, “Günümüzde 100 binden fazla mezunu ve 50 binden fazla okuyanı olan bölümümüz, her yıl yaklaşık olarak 20 bin mezun veriyor. Bu kadar mezun veren bir bölüm olmasına rağmen Sağlık Bakanlığı ve bağlı kurumların idari birimlerinde, alanında eğitim almamıza rağmen, bize kadro verilmeyip, işin ehli olmayan yardımcı sağlık personeline yer verilmekte bu nedenle sahadaki sağlık personeli eksilmekte ve biz bölüm mezunları da mağdur edilmekteyiz. Ailelerimiz ile birlikte yaklaşık 500 bine yakın büyük bir kitlenin sesini Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bakanımız duymuyor. Sağlık Bakanımız defalarca söz verilmesine rağmen maalesef bölümün mağduriyetini çözmedi” dedi. 

Beyaz Reform Kapsamındaki Alımda Bölümümüze Yer Verilmedi

Platform Başkanı Temir, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, en son 11 Kasım 2022’de  Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada; Sağlık Yönetimi Bölümü’nün önemini anlatıp alımlarda artık olacağımızı ve ayrıca bölümün kadro cetveline eklenmesi için Cumhurbaşkanlığına gerekli yazışmaların yapıldığını, meslek görev tanımı çalışması sonuçlanmasına az kalındığını, birkaç ay içinde bölümün mağduriyetini bitirileceğini söylemişti. Bakanlığın, Beyaz Reform kapsamında yapacağı 85 bin sağlıkçı alımının ilk kısmı olan 42 bin 500 alımında sağlık idarecisi ünvanıyla alımda olacağımızı söylemişti. 15 yıl aradan sonra alımda sus payı olarak 400 kişi olduk fakat sağlık idaresi ünvanıyla değil büro memuru ünvanı adı altında olduk. Beyaz Reform kapsamında yapılan ikinci kısım atamada ise ne ünvanımızla ne de büro memuru olarak alımda bizim bölüme yer verilmedi. Sağlık Bakanlığındaki daire başkanları ile yaptığımız görüşmede bize bakanımızın talimatı ve takdiri ile yoksunuz dediler” diye konuştu. 

Hakkımız Olan En Az 5 Bin Atama Yapılsın İş Ehline Verilsin!

Sağlık Yönetimi lisans ve Sağlık Kurumları İşletmeciliği önlisans bölümleri olarak hakları olanı istediklerini en az 5 bin atamanın yapılmasını ve  işi ehline verilmesini söyleyen Temir şunları söyledi: “Liyakat istiyoruz sağlık yönetimi bölümüne yapılan zulmün bitirilmesini ve Anayasamızın 2. Maddesi’nde olan sosyal devlet anlayışına dayanarak  bölüme fırsat eşitliği verilmesini  istiyoruz.”  (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

 

Continue Reading