Connect with us

Sağlık

32 Mobbing Davasının 5’i Uzman Hemşirenin Lehine Sonuçlandı

Published

on

Konya’da kamuda görevli olan Uzman Hemşire Canan Güngör’ün sistematik olarak çeşitli yollarla mobbinge uğradığı gerekçesiyle 32 dava açıldı.  Konya’da il temsilcisi olduğu sendika HEP-SEN tarafından, Uzman Hemşire Güngör adına hukuki mücadele başlatılarak, hemşirenin peş peşe uğradığı haksız uygulama ve işlemlere yönelik yargıya başvuruldu. Konya 3. İdare Mahkemesi’nde görülen Konya Şehir Hastanesi Başhekimliği’nce Hemşire Güngör’e verilen kınama ve disiplin cezasının iptaline ilişkin dava sonuçlandı. Mahkeme hemşireye kınama ve disiplin cezası uygulanması ile ilgili işlemi ‘hukuka aykırı’ buldu. 32 mobbing davasının 5’ine ilişkin mahkemelerden hemşirenin lehine karar çıktığı öğrenildi. 

Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA) ‘Mobbing’ iddiasıyla çalıştığı kuruma açtığı davaları, Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan 52 yaşındaki Uzman Hemşire Canan Güngör’ün hukuk mücadelesini ‘‘Mobbinge Uğradığını Öne Süren Hemşire AYM’ye Başvurdu’ başlığıyla kamuoyuna duyurmuş, yaşadığı süreci haber yapmıştı. Uzman Hemşire Canan Güngör adına il temsilcisi olduğu HEP-SEN tarafından mobbing  iddiası ile açılan 32 davanın 5’inin hemşirenin lehine sonuçlandığı öğrenildi. Hemşirenin aleyhinde sonuçlanan davaların da HEP-SEN tarafından Danıştay’a taşındığı bilgisi edinildi. Son olarak Uzman Hemşire Güngör hakkında hastane başhekimliği tarafından ‘kınama’ cezası istemiyle açılan davada Konya 3. İdare Mahkemesi karar verdi. Mahkemenin “kınama cezası verilmesinin teklif edildiği ancak davacının işlediği iddia edilen eyleme açıkça yer verilmediği, dolayısıyla hangi tarihteki hangi eylem nedeniyle disiplin cezası ile cezalandırıldığının da anlaşılmadığı haliyle davacının kınama cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemi, bu işleme karşı yapılan itirazın reddine ilişkin dava konusu işlemi yönleriyle hukuka aykırı olduğu sonucuna varıldı”  şeklinde karar verdiği edinilen bilgiler arasında yer aldı. 

Ameliyathane, yoğun bakım, iç hastalıkları, evde bakım ve psikiyatri hemşireliği ana bilim dallarında uzman, acil yoğun bakım gibi çok sayıda alanda sertifika sahibi, iç hastalıkları hemşireliğinde doktora ders aşamasında olan, felsefe eğitimi gören  evli ve bir çocuk annesi Uzman Hemşire Canan Güngör’ün adalet arayışı devam ediyor. Uzman Hemşirenin davacı olduğu konularda mahkemelerin lehte aldıkları kararların, kamuda yaşanan ve yargıya yansıyan ‘mobbing’ davalarında da emsal teşkil etmesi umut ediliyor. 

canan güngör

Sistematik Mobbing İddiası!

Konya Şehir Hastanesi’nde Covid-19 Pandemisi döneminde 2020 yılında çalışmaya başlayan, çalışmaya başladıktan sonra iki yıl süresince hastanede sistematik olarak mobbinge uğradığı gerekçesiyle hastaneye 32 dava açan uzman hemşirenin adalet arayışı devam ediyor. Türk Hemşireler Derneği (THD) ve Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası (HEP-SEN) Konya İl Temsilcisi olan Uzman Hemşire Canan Güngör, hastaneye açtığı mobbing davalarından lehte sonuçlar alınıyor. BSHA, Şubat ayında Uzman Hemşire Canan Güngör adına mobbinge uğradığı iddiasıyla HEP-SEN Genel Merkezi’nin Anayasa Mahkemesi’ne 22.12.2022 tarihli başvurusunu, ‘Mobbinge Uğradığını Öne Süren Hemşire AYM’ye Başvurdu’ haberiyle kamuoyuyla paylaşmıştı. HEP-SEN Genel Merkezi, Hemşire Güngör’ün Konya Şehir Hastanesi’nde hakkında açılan soruşturmalar neticesinde aldığı kınama, uyarı cezaları, haksız görevlendirmeler, sürgünler ve maaş kesinti cezalarına karşı açtığı mobbing iddiaları içeren dava dosyalarını AYM’ye sunmuştu. 

Kınama ve Disiplin Cezası İstemi Hukuka Aykırı Bulundu!

Uzman Hemşire Güngör adına HEP-SEN tarafından Konya 3. İdare Mahkemesi’ne açılan davada, Selçuklu İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde hemşire olarak görev yaptığı döneme ilişkin hakkında yapılan soruşturma neticesinde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/B maddesi uyarınca verilen kınama cezasının iptaline karşı açtığı davada mahkeme sonuçlandı. Mahkeme, Uzman Hemşire Canan Güngör’e Başhekimlik tarafından verilen kınama ve disiplin cezasına ilişkin mahkeme kararında, “disiplin cezası verilebilmesi için kusurlu halin tespitinden sonra yasal süreler içerisinde ilgili memur hakkında tarafsız bir soruşturmacı görevlendirilerek disiplin soruşturması açılması, söz konusu soruşturmada memurun lehe ve aleyhine olan tüm delillerin toplanarak ekleriyle birlikte bir soruşturma raporunun oluşturulması ve böylece memurun hangi fiili nerede, ne zaman, nasıl, ne şekilde işlediğinin somut hukuken kabul edilebilir delillerle şüpheye yer verilmeyecek şekilde ortaya konularak yetkili disiplin amiri ve disiplin kurulu tarafından bir disiplin cezası verilmesi gerekmektedir” cümleleri yer aldı. Söz konusu hastane tarafından Uzman Hemşire Canan Güngör’e kınama cezası verilmesine ilişkin mahkeme, ‘muhakkın tarafından hazırlanan soruşturma raporu sonrasında disiplin amirince davacıdan istenen savunma istem yazısında, davacı Güngör’e kınama cezası verilmesinin teklif edildiği ancak davacının işlediği iddia edilen eyleme açıkça yer verilmediği, dolayısıyla hangi tarihteki hangi eylem nedeniyle disiplin cezası ile cezalandırıldığının da anlaşılmadığı haliyle davacının kınama cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemi bu işleme karşı yapılan itirazın reddine ilişkin dava konusu işlemi yönleriyle hukuka aykırı olduğu sonucuna varıldı. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Continue Reading