Connect with us

Sağlık

Bakan Koca, 75. Dünya Sağlık Asamblesi’ne Katıldı

Published

on

Bakan Koca, 75. Dünya Sağlık Asamblesi’ne Katıldı

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen 75. Dünya Sağlık Asamblesi’nin açılışına katıldı. Bakan Koca, programın ikinci gününde Genel Kurula hitap etti.

Bakan Koca, Birleşmiş Milletler’in (BM) Cenevre Ofisi’nde düzenlenen ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) en üst karar alma organı olan Asamble kapsamında ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

İlk olarak Cezayirli mevkidaşı Dr. Abdurrahman bin Bozid ile bir araya gelen Koca, Cezayirli mevkidaşı Abdurrahman’a, sağlık alanında iki ülkenin faaliyetlerini yakından takip etmek üzere Türk ve Cezayir Sağlık Bakanlıkları arasında Ortak Çalışma Grubu oluşturma teklifinde bulundu.

Bakan Koca daha sonra Özbekistan Sağlık Bakanı Bezhod Musayev ve Azerbaycan Sağlık Bakanı Teymur Musayev ile ikili görüşmede bulundu.

Bakan Koca, 75. Dünya Sağlık Asamblesi’nde Genel Kurula konuştu

Asamblenin ikinci gününde, Genel Kurula hitap eden Bakan Koca, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Ukrayna’daki sağlık altyapısına etkileri, küresel gıda krizi ve Kovid-19 salgınıyla mücadele konularını ele aldı.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Türkiye’nin ilaç ve tıbbi malzeme başta olmak üzere insani yardım gücünü bölgeye yönlendirdiğini vurgulayan Koca, başta hasta ve yaralıların tahliyesi olmak üzere güvenli bir tıbbi koridorun oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

Dünyayı bekleyen en büyük küresel tehdidin beslenme ve gıda güvenliği olduğunu kaydeden Koca, “Gıda güvenliği tehdidine yönelik DSÖ’nün bugünden alacağı tedbirlerin hayati önemde olduğunu düşünüyorum. Türkiye her zaman, uluslararası müzakere sürecinin yapıcı bir parçası olma gayreti içerisinde olacaktır” dedi.

“DSÖ’nün çabaları yetersiz kaldı”

DSÖ’nün Kovid-19 salgınıyla mücadelesini değerlendiren Koca, “DSÖ’nün bu süreçte dünyadaki her milletin ve bireyin sağlık hakkını koruması beklenmiştir. Evet, zaman zaman bu çabaları gördük ve takdir ettik ancak yeterli olmadığını bugün bu platformda konuşmamız gerekiyor. Halk sağlığı acil durumlarında, fikri mülkiyeti düzenleyen daha insan temelli somut adımları hızla atmamız gerektiğine inanıyorum.”

Kovid-19 salgınıyla küresel mücadele sürecinin her aşamasının üzerinde çalışılması gerektiği görüşünü vurgulayan Koca, Türkiye’nin salgının ilk gününden itibaren başarılı bir sınav verdiği ve sağlık sisteminin hiçbir aşamada aksamadığının altını çizdi.

DSÖ’nün dayanışma temelinde güçlendirilmesi vurgusu

Bakan Koca, “Türkiye, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yalnızca kendi vatandaşlarına en üst düzeyde hizmet sunmakla kalmamış, 161 ülke ve 14 uluslararası kuruluşa koruyucu ekipman bağışı, bilgi ve tecrübe paylaşımı ve AVAT aracılığıyla aşı yardımı gibi farklı alanlarda uluslararası dayanışmanın güçlü bir örneğini ortaya koymuştur” değerlendirmesinde bulundu.

Salgının küresel alanda kontrol edilmesi yolunda Koca, Türkiye’nin geliştirdiği Kovid-19 aşısı TURKOVAC’ın uluslararası dayanışmanın bir parçası olması temennilerini iletti.

Bakan Koca, DSÖ’nün dayanışma ve hakkaniyet temelinde güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, “Yasal bağlayıcı bir pandemi anlaşmasının oluşturulması, Uluslararası Sağlık Tüzüğü’nün güçlendirilmesi ve finansal bağımsızlığının desteklenmesi gibi tüm tartışmalara da bu perspektif doğrultusunda yaklaşmaktayız” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Koca, DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus ile görüştü

Asamble kapsamında (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus ile de bir araya gelen Bakan Koca, Türkiye’nin düşük ve orta gelirli ülkelerin Kovid-19 aşısına erişimi konusunda en iyi şekilde destek verme çabası içinde bulunduğunu belirtti. DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus da salgınla küresel mücadele konusunda Türkiye ile iş birliğini sürdürme temennisi içinde olduklarını belirtti.

Türkiye’nin Kovid-19 aşısı TURKOVAC’ı üretmiş olmasından memnuniyet duyduğunu kaydeden Ghebreyesus, BioNTech aşısının da Türk profesörler tarafından geliştirildiği için bir Türk aşısı sayılabileceğini ifade etti.

Bakan Koca daha sonra Endonezya Sağlık Bakanı Budi Gunadi Sadikin ile ikili görüşmede bulundu.

Bu yıl “Barış için Sağlık, Sağlık için Barış” sloganıyla 75’incisi düzenlenen Dünya Sağlık Asamblesi’nde Kovid-19 sonrası yeni küresel salgınlara hazırlık, Rusya-Ukrayna savaşının Ukrayna’daki sağlık altyapısına etkileri ve DSÖ’nün başlattığı Küresel Sağlık için Barış Girişimi projesi ele alındı. (BSHA)

Continue Reading