Baş Ağrısı Hangi Uzmanlık Alanına Girer ?

Baş ağrısı rahatsızlığı ile hangi uzmanlık dalı ilgilenir ? Nöroloji Uzmanı Profesör Dr. Levent Sinan Bir, baş ağrılarının çok büyük bir bölümünün nörolojinin alanına girdiğini vurguladı. 

Bir, Metropol TV’de yayınlanan Metropol Sağlık programının konuğu oldu. Prof. Dr. Bülent Topuz’un sorularını yanıtlayan Prof. Bir, genel olarak nörolojik hastalıklar hakkında bilgi vererek, MS hastalığı konusunda da bilgiler verdi. Nörolojinin genel tabiriyle sinir sistemi rahatsızlıklarını inceleyen tedavi etmeye uğraşan bir klinik branş olduğuna işaret eden Prof. Dr. Levent Sinan Bir,”Örtüştüğümüz ortak hasta takip ettiğimiz pek çok alan var. Nöroloji aslında bir konsültasyon branşıdır. Tanıya varmak bazen diğer branşlarla bazen değil sıklıkla diğer uğraşlarla örtüşen noktalarımız var. Bunların bir grubu kulak burun boğaz branşını da kapsıyor. Baş dönmeleri gibi. Biliyoruz ki gözünüzde bir sorun olduğu zaman görmenizde bir sorun olduğu zaman hemen göz hekimine gidersiniz. Nöroloji genellikle ikinci planda kalır gözünüzde bir sorun olmazsa görme merkezinde ya da beyinde bir problem olabilir veya görme sinirinde bir problem olabilir diye göz çekimi bize gönderir bizle ilgili bir hastalık çıkabilir ve biz bunu takip edebiliriz. Ama bunun tersini de kulak burun boğazda yaşıyoruz İnsanların aklına önce iç kulak gelmiyor. Aslında denge organımız terazimizdir. Baş dönmelerinin önemli bir nedeni iç kulaktan kaynaklanmaktadır. 3 hekimin takibine girmesi gereken olgular söz konusu olabilir ve bunların başında romatolojik hastalıklar geliyor. Onların da çok önemli oranda nörolojik komplikasyonları var” dedi.

Baş ağrılarına nöroloji bakar

Baş ağrılarının çok büyük bir bölümünün nörolojinin alanına girdiğine işaret eden Prof. Dr. Bir, “Epileptik olgular santral sinir sisteminin başlama basıklar olsun olmak üzere bağışıklık sistemi kökenli bağışıklık sistemi saldırısıyla giden hastalıkları bunlar yine demansiyel sendromlar yani halk arasında bunama denen veya daha basit formları bellek bozuklukları da bizi ilgilendirir. El ayak uyuşmaları, karıncalanmaları, diğer türde güçsüzlükler bunlar hep nörolojinin ilgi alanı içerisine giren temel hastalıklarımızdır. Burada çünkü aslında bizdeki hastalıklar sendrom dediğimiz hastalıklar kümesi diyebiliriz. Yani hastanın diyabetinin olması bu anlatılan özellikleri hemen diyabete atf edebileceğimiz anlamına da gelmez. Dolayısıyla bir teknolojik değerlendirmeden geçmesi gerekir. Hastanın elinde ayağında uyuşma başlamıştır. Bu durumlar mutlaka nöroloji tarafından değerlendirilmelidir. Bu şikayetlerde bazen hiperglisemiye bağlı geçici şikayetler olabileceği gibi teleferik sinirleri zedeleyen polinöropati dediğimiz durumda özellikle elektrofizyolojik bir takım incelemeler yaparak tanımı kesinleşmesi ve tipine göre tedavinin belirlenmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)