Büro-İş Geçim Sandığını Kurdu, İktidara Kırmızı Kart Gösterdi!

Sağlık çalışanlarının ardından bir kırmızı kart eylemi de Büro-İş Sendikası’ndan geldi. Büro-İş Sendikası dün Ankara’da genel merkez önünde düzenlediği basın açıklamasında memurların ekonomik kayıplarına dikkat çekmek için bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde geçim sandığı kuruldu, AK Parti iktidarına kırmızı kart gösterildi. “Açık oy kullanıyoruz” diyen Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, “oyumuz tam bağımsız laik demokratik cumhuriyetten, haktan, hukuktan, sendikal eşitlikten, Atatürk ilke ve devrimlerinden yana olandan yanadır” dedi.  

Hükümet Seçim, Memur Geçim Derdinde

Büro-İş Sendikası tarafından düzenlenen eylemde memurlar, hükümetin seçim, memurun geçim derdinde olduğuna vurguda bulunarak, eylemde ‘geçim sandığı’ kurdu. Genel Başkan Alay Hamzaçebi, ülkede genel seçimlere gidilirken enflasyon rakamlarına dikkat çekti. Hamzaçebi, TÜİK verilerine göre enflasyon oranlarının aylık yüzde 2,39, yıllık 67,20, 4 aylık oranlarda ise yüzde 14,48 olduğunu belirterek şunları söyledi: “TÜİK yine bildiğini yaptı. Yine şaşırdık mı? Hayır. ENAG’a göre aylık yüzde 4.86, yıllık yüzde 105,4, 4 aylık ise yüzde 30 enflasyon gerçekleşmiştir. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonumuzun açıkladığı dört aylık yüzde 28, yıllık yüzde 100,5 rakamlar ile uyumlu olarak reel enflasyon rakamlarını yansıtmaktadır. Bu oranlar TÜİK’in rakamlarını ikiye katlamıştır. TÜİK bu rakamlarla bile 2023 yılı Ocak ayında toplu iş sözleşmesi gereği almamız gereken yüzde 8 ve ilave yüzde 5 olmak üzere toplam yüzde 13 zammı cebimizden almıştır. Bugün büyük şehirlerde 11 bin 313 lira maaş ile memur bırakın geçinmeyi kirasını bileye ödeyemiyor durumdadır. Hükümetin memura karşı tutumunu anlamakta zorlanıyoruz.” 

Kamu Çalışanlarını Oyalıyorlar, Bizim Bu Vaatlere Karnımız TOGG!

Genel Başkan Alay Hamzaçebi basın açıklamasında hükümetin ve yandaş sendikaların kamu çalışanlarını oyaladıklarını belirterek, “Nisan’da zam dendi olmadı, mayısta dendi olmadı. Şimdi de Temmuz’da zam diyorlar. Biz şimdi zam istiyoruz. Cumhurbaşkanı yetkisini kullanıp hemen zam yapmalıdır. Bizim vaatlere karnımız TOGG” şeklinde ironik bir konuşma gerçekleştirdi. Hamzaçebi, “Hükümeti uyarıyoruz. Bu seçimin kaderini aileleri ile milyonlarca kamu emekçisi belirleyecektir. Biz kamu çalışanları acil olarak en düşük memur maaşı yoksulluk sınırı 31 bin lira olacak şekilde seyyanen zam talep ediyoruz. 3600 ek gösterge kapsamının genişletilmesini, başta kamu şefleri olmak üzere birinci dereceye gelmiş bütün memurlara verilmelidir. Büyükşehir farkı, kira yardımı, enflasyon farklarının aylık ÜFE’ye göre ödenmesini istiyoruz” dedi. 

Ak Parti İktidarına Kırmızı Kart!

Büro-İş Genel Başkanı Hamzaçebi son olarak, “seçime az bir zaman kala kamu çalışanları olarak 21 yıldır iktidarda olan Ak Parti hükümetinin uygulama ve politikalarını değerlendirdiklerini, bu süreçte anayasayı tanımayan, antidemokratik, Cumhuriyet karşıtı politikalardan, liyaklatsiz atamalardan, hak, hukuk, adalet tanımaz yöntemlerinden, kadın cinayetlerine ve çocuk tecavüzlerine sessiz kalmasını, doğayı, çevreyi talan etmesini, sendikalara yüzde 2 barajı getirip kamu çalışanlarını devletin parası ile yandaş sendika üyesi yapmasını, sendikal örgütlenme ve hak arama hürriyetlerimizi kısıtlama uygulamalarına karşı iktidara direk kırmızı kart gösteriyoruz. Geçim sandığımızı kurduk. Oyumuzu açık kullanacağız. Bizim oyumuz haktan, hukuktan, adaletten, tam bağımsız laik demokratik cumhuriyetten, Atatürk ilke ve devrimlerinden, sendikal özgürlükten, grevli toplu sözleşmeden, insanca yaşayacak bir ücretten, emekten ve emekçiden yanadır” diye konuştu.  (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)