Connect with us

Kültür Sanat

Cisco'dan güvenli online alışverişin şifreleri

Online alışveriş, pandemiyle birlikte tüm dünyada büyük hız kazandı.

Published

on

Online alışveriş, pandemiyle birlikte tüm dünyada büyük hız kazandı. 14 Şubat Sevgililer Günü öncesi daha da hareketlenmesi beklenen online alışveriş, siber saldırganların kritik kişisel bilgilere erişmesi için uygun bir ortam anlamına geliyor. Cisco da bu süreci çok daha güvenli hale getirecek önlemleri derledi

PANDEMİYLE birlikte online alışverişe olan ilgi de dünya genelinde kayda değer oranda arttı. Özellikle yaklaşan 14 Şubat Sevgililer Günü ve başlayan yarıyıl tatili nedeniyle daha da canlanması beklenen online alışveriş, hassas verilere erişmeye çalışan bilgisayar korsanları için de çok elverişli bir ortam yaratıyor. Bunu göz önünde bulunduran Cisco da kişisel verileri güvende tutmak için püf noktalarını derledi.

Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Hizmet Sağlayıcıları ve Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Siber Güvenlik Direktörü Fady Younes konu hakkında şu yorumu yaptı: “Cisco AppDynamics tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki tüketicilerin %97’si, bayram vb. dönemlerde, çevrimiçi alışveriş uygulamalarına ve hizmetlerine yöneliyor. Pek çok farklı coğrafya için de bu durum geçerli. Bu nedenle siber güvenli alışveriş artık her zamankinden daha büyük önem taşıyor. Cisco da sürekli olarak siber risklere karşı hızlı tespit ve koruma sağlamaya çalışıyor.”

İşte online alışveriş süreçlerini çok daha güvenli hale getirecek bazı kritik ipuçları: 

Hayali paketlere dikkat 

Dolandırıcılık girişimleri, tüketicide gerçek olmayan bir aciliyet duygusu yaratarak bundan beslenir. Sevkiyat dolandırıcılığı e-postaları da genellikle, alıcının hızlı bir şekilde yanıt vermemesi durumunda menşe noktasına geri gönderilecek olan, gözden kaçırılan veya geciken bir paket hakkında bir uyarı olarak görünür. Bu durum, hayali paketi almak için bir ödeme yapılmasını gerektirir. Alışveriş yapanların kullanıcı adlarını, şifrelerini veya kredi kartı numaralarını ifşa etmeden önce kaynağın geçerliliğinden emin olmaları çok önemlidir.

Güncel kalın

Yazılım geliştiriciler, hataları düzeltmek ve bilgisayar korsanlarının bir adım önünde olmak için yoğun bir çaba gösteriyor. Ancak alışveriş yapanlar, yazılımlarını güncellememeleri durumunda bu avantajları ıskalıyorlar. Güncellemeler sizi güvenlik açıklarından korur. Eski ve güncelliğini yitirmiş yazılımlar, bilgisayar korsanlarına ve siber suçlulara karşı savunmasızdır. Süreçleri büyük ölçüde güvenilir kılan otomatik yazılım güncellemelerini yaptığınızdan emin olun. 

Farklı hesaplarda aynı şifreyi kullanmayın

Birden fazla hesapta aynı zayıf şifreyi kullanmak, saldırıya uğrama olasılığını artırır. Karmaşık şifreleri hatırlamak güç olsa da güvenli bir şifre yöneticisi, kullanılan her web sitesi için benzersiz bir şifre kullanmayı kolaylaştırır. Farklı şifreler, online alışverişte siber güvenliğin en kilit noktalarından biridir.

Kimlik doğrulamanızı 2 katına çıkarın 

İki faktörlü kimlik doğrulaması, kimlik doğrulama sürecine bir güvenlik katmanı ekleyerek, saldırganların bir müşterinin cihazlarına veya çevrimiçi hesaplarına erişmesini zorlaştırıyor. Cisco’nun Duo Security ürünü, etkinliği ve kullanımının basitliği sayesinde veri ihlali riskini proaktif olarak azaltıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Continue Reading