CSO Ada Ankara Yeni Sezona Merhaba Diyor

Yıldız isimler, ödüllü sanatçılar, yaratıcı virtüözler…

 

Başkent’in kültür ve sanat adası CSO ADA ANKARA, “Erken Dönem ve Barok, Çağdaş-Deneysel, Oda Müziği ve Resital, Caz, Dünya Müziği, Somut Olmayan Kültürel Miras, Tiyatro ve Çocuk Etkinlikleri serileriyle” 7’den 70’e herkese hitap eden dolu dolu programıyla Eylül ayında yeni sezonunu açıyor. CSO ADA ANKARA, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın gelenekselleşen cuma konserlerine ev sahipliği yapmasının yanı sıra; yerleşik toplulukları arasında bulunan Devlet Çoksesli Korosu, Türk Halk Müziği Korosu, Klasik Türk Müziği Korosu ve Türk Dünyası Müzik ve Halk Dansları Topluluğunun da konserleri ile beraber klasik müzikten caza, halk müziği ezgilerinden tangolara, resitallerden oda müziği konserlerine ve tiyatrolara uzanan geniş yelpazedeki içerikleriyle dopdolu bir sezona başlıyor.  

 

Almanya’nın uluslararası sahnelerdeki en başarılı seslerinden yıldız soprano Mojca Erdmann, CSO Ada Ankara’nın “Misafir Yerleşik Sanatçısı” olarak ilk konserini vermek üzere ödüllü piyanist Ricardo Bovino ile birlikte 17 Eylül’de Ankara’ya geliyor. Berlin Filarmoni Orkestrası, Amsterdam Concertgebouw, Elbphilarmonie (Hamburg) ve Köln Filarmoni gibi dünyaca ünlü orkestralarla konserler veren, Avrupa’nın önemli operalarında sahne alan, Daniel Barenboim, Yannick Nézet-Séguin, Kent Nagano gibi şeflerle çalışan Deutsche Grammophon sanatçısı Mojca Erdmann bu konserde dünyaca ünlü Romantik dönem Alman bestecilerin şarkılarının yanı sıra Mozart’ın çok sevilen bir konser aryasını da seslendirecek.

 

Erken Dönemden Çağdaş ve Deneysel Müziğe Uzanan Müzik Ziyafeti 

Birleşik Krallık klasik müzik dünyasının son yıllardaki en parlak keman virtüözlerinden Fenella Humphreys ve başarılı piyanist Nicola Eimer, Bach’tan Sibelius’a virtüözlerin sihirli sesine yer verdikleri farklı ve renkli bir programla ilk kez Türkiye’de konser verecekler. Viola da Gamba’nın yıldız ismi Maddalena Del Gobbo, Viyana Filarmoni Orkestrası sanatçıları Robert Bauerstatter ve Tamás Varga ile aynı sahnede buluşarak enstrümanının büyüleyici sesini müzikseverlerle paylaşacak. Uluslararası klasik müzik yayınlarının adından övgüyle bahsettiği, keman, viyola ve viyolonselin eşsiz birlikteliğini sahneye taşıyan Leonkoro Quartet Türkiye’deki ilk konserlerini CSO ADA ANKARA’da verecek. Derin müzikal anlayışları ve virtüöziteleriyle günümüzün en etkileyici piyano üçlüleri arasında gösterilen Sitkovetsky Trio, bu kez Türkiye’de ilk defa CSO ADA ANKARA’da müzikseverler için çalacak. Danimarka’nın önde gelen org sanatçılarından Jonas Hellesøe, İskandinavya’dan              Amerika’ya Macaristan’ın en parlak org virtüözlerinden Dóra Pétery, Bach’tan Vivaldi’ye, Mozart’tan Mendelssohn’a uzanan repertuvarıyla başkentli müzikseverleri orgun büyülü dünyasında bir müzik yolculuğuna çıkaracak. Oda müziğine yaptıkları katkılarla Royal Filarmoni Ödülü’ne               layık görülen İngiliz çağdaş ve deneysel müzik topluluğu Apartment House,CSO ADA ANKARA dinleyicilerine ilk kez deneyimleyecekleri renkli bir konser sunacak.        

                                          

 Yaklaşık 30 yıldır klasik müziği mizahla buluşturan MozART Group, klasik repertuvarın en sevilen eserleriyle adeta müzikal bir terapi yapacak. MozART Group, Ankaralı izleyicileri unutamayacakları bir müzikle güldürüye davet ediyor.

 

Türk Keman Ekolü'nün uluslararası temsilcisi olarak dört kıtada verdiği konserler, resitaller, seminerler, dersler ve yayınlarla sanatını yansıtan usta keman virtüözü Cihat Aşkın, tarihin en ünlü keman virtüözlerinden Paganini’nin solo keman için 24 kaprisini anlatımlı bir şekilde seslendirecek. Klasik müzik geleneğinden yetişen Türkiye'nin önde gelen arp sanatçılarından Şirin Pancaroğlu, Türk Arpı konser projesi koleksiyonunda yer alan ve ustalık isteyen eserlerden oluşan özel bir repertuvarla Mavi Salon’da olacak. Oda müziğinin ülkemizdeki başarılı temsilcilerinden Nemeth Quartet, Necil Kazım Akses’in tüm yaylı dörtlülerini iki konserlik bir seri içinde sahneye taşıyacak. Ülkemizi klasik müziğin dünyaca ünlü sahnelerinde başarıyla temsil eden piyanist Özgür Aydın, kuşağının önde gelen viyola virtüözlerinden Naoko Shimizu ile CSO ADA ANKARA’da bir araya gelerek tarihî bir konsere imza atacak. Başarılı çellist Çağ Erçağ, Batı müziği ile klasik müzik arasındaki orkestrasyon sentezini caz tınıları ile harmanladığı projesi “Aydınlık Evler” ile CSO ADA ANKARA’da müzikseverlerin huzurunda olacak. Uluslararası kariyerlerinde başarıdan başarıya koşan keman sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev, ülkemizin en başarılı genç çellistlerinden Poyraz Baltacıgil ve piyanist Cem Esen ile klasikleri dinamik ve sıra dışı bir ruhla yorumlayacak.

 

Geçtiğimiz sezon da CSO ADA ANKARA’da konserler veren Başkent Üniversitesi Orkestra Akademik Başkent sezonun ilk konserinde Nermin Kaygusuz ve Ana Albero’nu solist olarak ağırlayarak şef Cemi’i Can Deliorman yönetiminde Ankaralılarla buluşacak. Sezonunun ikinci konserinde ise Başkent Quartet ve Başkent Çello Quartet Mavi Salon’da olacak. 

 

Ödüllü sanatçılar, Ankara’da ilkler ve yaratıcı dahiler CSO ADA ANKARA’nın yeni caz ve dünya müziği serilerinde

Şarkıcı, oyuncu ve besteci kimlikleriyle tanınan ve 2021 Eurovision Şarkı Yarışması’nda Fransa’ya ikincilik getiren çok yönlü sanatçı Barbara Pravi; caz dünyasına yeni bir soluk getiren fenomen basçı Kinga Glyk, caz dünyasının en sıradışı ve dinamik topluluklarından biri olarak kabul görülen kariyerlerinde 20. yılını deviren The Bad Plus ilk defa Ankara’da konser verecek. 13 caz albümünü sığdırdığı, 30 yılı aşkın kariyerine hem solist, hem söz yazarı, hem de saksafonist ve gitarist                   olarak devam eden, London Times tarafından, “yaratıcı ve sınıflandırılamaz” bir sanatçı olarak atfedilen Curtis Stigers çok özel bir konserlerle sanatseverlerin karşısına çıkıcak. Başarılarla dolu kariyerine 11 albüm, sayısız ödül ve bir Grammy adaylığı sığdıran efsanevi caz vokalisti Cyrille Aimee, eşsiz sesiyle müzikseverlerin ruhuna dokunacak. Şarkılarında Faroe Adaları’nın nefes kesen, dramatik manzarasını bulduğumuz Nordik müziğin Wardruna ile birlikte en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Eivor, CSO ADA ANKARA sahnesini mistik bir dünyaya dönüştürecek.          

                                                     

Saraybosnalı trompetçi, besteci ve multi-enstrümantalist Miron Rafajlovic, Türkiye’deki ilk konserinde Balkanların ruhu, cazın zarafeti ve flamenkonun büyüsü arasındaki eşsiz uyumu sahneye taşıyacak. Azerbaycan’ın ünü dünyaya yayılan müzisyenlerinden tar virtüözü Arslan Novrasli, ilk kez CSO ADA ANKARA’da Türk müzikseverlerle buluşacak. Hindistan’ın kendine özgü klasik müziğini başarıyla icra eden topluluğu Sangita, ilk kez CSO ADA ANKARA’da bir karnatik müzik konserine imza atarak dinleyicilerin ruhunda evrensel titreşimler yaratacak. Çağdaş tango beşlisi Chamber Jam Quintet, modern tango bestelerini eski tangoların yeni düzenlemeleriyle harmanlayan repertuvarlarıyla izleyenleri tangonun tarihine dair benzersiz bir yolculuğa çıkaracak. Avrupa’da yıldızı parlayan saksafon sanatçısı Manu Brazo ve piyanist Pepe Fernandez, alışılmış müzik türlerine meydan okuyan repertuvarları FOLKLORE ile farklı bir müzikal deneyim yaşatacak.

 

New York Times’ın çok yönlü müzisyenliğine övgüler yağdırdığı Allan Harris; Nat King Cole’un unutulmaz yılbaşı şarkılarını Ana Salon’da yorumlayacak. Türkiye’nin önde gelen caz solistlerinden Elif Çağlar ile piyanoda Can Çankaya, kontrbasta Kağan Yıldız ve davulda Ediz Hafızoğlu’ndan oluşan dörtlü Mavi Salon’da cazseverlerle buluşacak. Ceren Temel Band, geçtiğimiz mart ayında yayımlanan albümleri “The Rewind”dan parçalar, caz standartları ve loop projesinden şarkılarla Mavi Salon’da caz rüzgârları estirecek. CSO ADA ANKARA ayrıca bu sezon, ödüllü klarinet sanatçısı Onur Çalışkan’ı ağırlayacak. Öğle Vakti Konserleri serisinin devamı niteliğinde, kemanın parlayan yıldızı genç yetenek Doruk Deniz Aksu ve başarılı genç piyanist Eylül Selamet Ankaralı müzik severler ile buluşacak.

 

Geçtiğimiz sezon çok ilgi gören Bir Garip Orhan Veli Müzikali bu sezon da Başkentli sanatseverlerle buluşacak. Yurt içi ve yurt dışında şimdiden 30 bin seyirciye ulaşan ve ünlü şairin kaleminden tüm insanları ayrım gözetmeksizin kucaklayan oyun, sanatseverlere iletişim kurarak şekillendirdikleri bir seyir deneyimi sunacak. Deniz Tansel Öngel ise “Aşk-ın Deniz’i” isimli müzikal gösterisinde 6 kişilik orkestrasıyla birlikte şarkılar söylerken, seyirci de performansına dahil edecek.

 

CSO ADA ANKARA’dan çocuklar için eğlenceli ve eğitici etkinlikler

CSO ADA ANKARA’nın yeni sezon programında minik sanatseverler için de birbirinden eğlenceli ve aynı zamanda eğitici içerikler yer alıyor. Edebiyat ve müzik tarihinde iz bırakan isimlerin klasikleşmiş eserleri CSO ADA ANKARA’da geleceğin sanatseverleri çocuklar için sahnelenecek. Tiyatro Bozok, Antoine de Saint Exupery’nin ölümsüz eseri Küçük Prens’i, müzikle harmanlayarak Mavi Salon’da sahneye taşıyacak. Cibali Kültür Sanat’ın sahneye taşıdığı “Meddah Yusuf Duru İle Anadolu Masallarına Yolculuk”, somut olmayan kültürel mirasımızın vazgeçilmez bir ögesi olan                     masallarımızı meddahlık geleneğiyle yeni nesillere aktaracak. Filiz Bozok’un                                     sahneye uyarlayıp yönettiği çocuk edebiyatı klasiği Şeker Portakalı, Zeze’nin                                         dostluğun ve sevginin anlamını keşfetme yolculuğunu işleyen öyküsüyle                                                minik izleyicilere duygu yüklü bir seyir sunacak. “Hay Aksi Beethoven Tiyatral Çocuk Konseri”, minik izleyicileri Beethoven’ın dehasıyla tanıştıracak. Ölümsüz bestecinin insanlığa armağan ettiği eserlerin sıra dışı ve eğlenceli yönlerini işleyen oyun, çocuklara hem bol müzikli hem de eğlenceli bir tiyatro deneyimi yaşatacak.

 

Uygur Sanat Tiyatrosu’nun sahnelediği “Burnunu Kaybeden Palyaço”, burnunu arayan bir palyaçonun Yaki isimli bir çocukla kurduğu dostluğu konu eden öyküsüyle, minik izleyicilere paylaşmanın ve mutluluğun gücünü hatırlatacak.

 

Mazisi oldukça eski dönemlere uzanan, ahşap setler üzerinde, taşlarla oynanan Türk Zeka ve Strateji Oyunu “Mangala” 24 kişilik gruplar halinde iki seans olarak Fuaye alanında minik sanat severler ile buluşacak.

 

Karagöz sanatçısı Şafak Yılmaz’ın gerçekleştirdiği Karagöz gösterisi “Hayat Ağacı”, geleneksel tiyatromuzun mihenk taşı olan gölge oyununu çevreye duyarlı bir anlatıyla harmanlayacak. Doğayı korumanın önemine, birlik ve beraberliğin faydalarına odaklanan oyun, minik izleyicilere unutamayacakları bir seyir sunacak.

 

CSO ADA ANKARA’nın yeni sezon takvimi; 

17 Eylül 2022 / 20.00 / Ana Salon – Mojca Erdmann & Riccardo Bovino – Alman Romantizminin Sınırsız Ufuklarında
21 Eylül 2022 / 20.00 / Ana Salon – Fenella Humphreys & Nicola Eimer – Bach’tan Sibelius’a Virtüözlerin Sihirli Sesis
25 Eylül 2022 / 15.00 / Mavi Salon – Küçük Prens Müzikli Çocuk Oyunu
28 Eylül 2022 / 20.00 / Mavi Salon – Onur Çalışkan “Esrik”
27 Ekim 2022 / 20.00 / Mavi Salon – Cihat Aşkın / Paganini 240. Doğum Günü Anısına
30 Ekim 2022 / 20:00 / Mavi Salon – Şirin Pancaroğlu "Türk Arpı"
1 Kasım 2022 / 20.00 / Ana Salon – Chamber Jam Quintet Contemporary Tango
3 Kasım 2022 / 20.00 / Ana Salon – Manu Brazo & Pepe Fernandez Duo “FOLK-LORE”                              5 Kasım 2022 / 12.30 / Tarihi Salon – Doruk Deniz Aksu ve Eylül Selamet / Keman ve Piyano Resitali
5 Kasım 2022 / 15.00 / Mavi Salon – Çocuklar İçin Meddah Yusuf Duru İle Anadolu Masallarına Yolculuk
5 Kasım 2022 / 20.00 / Ana Salon – Kinga Glyk Band
6 Kasım 2022 / 20.00 / Mavi Salon – Bir Garip Orhan Veli Müzikali
7 Kasım 2022 / 20.00 / Ana Salon – Curtis Stigers
9 Kasım 2022 / 20.00 / Ana Salon – Maddalena Del Gobbo ve Arkadaşları
12 Kasım 2022 / 15.00 / Mavi Salon – Şeker Portakalı Müzikli Çocuk Oyunu
12 Kasım 2022 / 20.00 / Ana Salon – Leonkoro Quartet
13 Kasım 2022 / Aşk-ın Deniz’i – Deniz Tansel Öngel
14 Kasım 2022 / 20.00 / Ana Salon – Cyrille Aimee
20 Kasım 2022 / 20.00 / Mavi Salon – Ceren Temel The Band “The Rewind”
21 Kasım 2022 / 20.00 / Ana Salon – The Bad Plus

22 Kasım 2022 / 20.00 / Ana Salon – Sitkovetsky Trio
23 Kasım 2022 / 20.00 / Mavi Salon – Başkent Üniversitesi Akademik Başkent Sezon Konserleri #1
26 Kasım 2022 / 20.00 / Tarihi Salon – İskandinavya’dan Amerika’ya Orgun Büyülü Yolculuğu
27 Kasım 2022 / 15.00 / Mavi Salon – Hay Aksi Beethoven Tiyatral Çocuk Konseri
27 Kasım 2022 / 20.00 / Ana Salon – Eivor
29 Kasım 2022 / 20.00 / Mavi Salon – Çağ Erçağ "Aydınlık Evler"
30 Kasım 2022 / 20.00 / Ana Salon – Sangita
4 Aralık 2022 / 15.00 / Mavi Salon – Burnunu Kaybeden Palyaço
5 Aralık 2022 / 20.00 / Mavi Salon – Başkent Üniversitesi Akademik Başkent Sezon Konserleri #2
7 Aralık 2022 / 20.00 / Ana Salon – Apartment House
8 Aralık 2022 / 20.00 / Ana Salon – Arslan Novrasli ve Arkadaşları "Babayev’den Miles Davis’e Bakü’den Sıcak Rüzgarlar!"
10 Aralık 2022 / 12.30 / Tarihi Salon – Nemeth Quartet                                                                                 10 Aralık 2022 / 13.00 / Fuaye – Türk Zeka ve Strateji Oyunu Mangala Atölyesi (1. Seans)                     10 Aralık 2022 / 15.00 / Fuaye – Türk Zeka ve Strateji Oyunu Mangala Atölyesi (2. Seans)
10 Aralık 2022 / 20.00 / Ana Salon – Miron Rafajlovic
11 Aralık 2022 / 20.00 / Mavi Salon – Reha Özcan / Bir Garip Orhan Veli Müzikali
14 Aralık 2022 / 20.00 / Ana Salon – Naoko Shimizu ve Özgür Aydın "Yolu Ankara’dan Geçen Büyük Besteciler"
18 Aralık 2022 / 20.00 / Ana Salon – Barbara Pravi
19 Aralık 2022 / 20.00 / Ana Salon – Elvin Hoxha Ganiyev, Poyraz Baltacıgil ve Cem Esen
20 Aralık 2022 / 20.00 / Tarihi Salon – Dóra Pétery "Bach’tan Mendelssohn’a Org Masalları"
22 Aralık 2022 / 20.00 / Ana Salon – MozART Group “Classical Therapy”
24 Aralık 2022 / 20.00 / Ana Salon – Yeni Yıl Konseri / Allan Harris Sings Nat King Cole
25 Aralık 2022 / 15.00 / Mavi Salon – Karagöz Gösterisi "Hayat Ağacı"
28 Aralık 2022 / 15.00 / Mavi Salon – Elif Çağlar Quartet

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı