Depremzede Gül’den Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’na Dilekçe

Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi eski Başhekimi Prof. Dr. Yunus Doğramacı’nın Halk TV’den Gazeteci Yazar İsmail Saymaz’a açıklamalarının ardından, BASK ve Birlik Sağlık-Sen Hatay Temsilcisi Depremzede Abdullah Gül, Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe verdi. Depremde yıkılan hastane ek binasında ihmali olan yetkililerin tespit edilmesine ilişkin Mart ayında Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunan Gül, bu kez de eski Başhekim Doğramacı’nın ve Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat’ın yıkılan hastane ile ilgili açılan soruşturma kapsamında ifadelerine başvurulması talebinde bulunarak, soruşturmaya müdahil olduğu bilgisini paylaştı. 

Kahramanmaraş depremlerinde yıkılan Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi (EAH) Ek Hizmet Binası’nda deprem günü nöbetçi olan eşi Asiye Gül’ü ve çok sayıda meslektaşını kaybeden, Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) ve Birlik Sağlık-Sen Hatay Temsilcisi Abdullah Gül, Bilim Sağlık Haber Ajansı’na (BSHA) Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe vererek, Hatay EAH eski Başhekimi Prof. Dr. Yunus Doğramacı’nın ve Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat’ın açılan soruşturma kapsamında ifadelerine başvurulması konusunda talepte bulunduğu bilgisini verdi. Hastanenin eski Başhekimi Doğramacı’nın Gazeteci Saymaz’a depremde hasar gören hastane hakkında önlem alınması konusunda görevde olduğu 1 yıl süresince gereken başvurularda bulunmasına rağmen engellerle karşılaştığına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Başvuru Dosyasına Haberleri Kaynak Gösterdi

Abdullah Gül BSHA’ya yaptığı açıklamada, savcılığa verdiği dilekçeyle, yıkılan hastane binası ile ilgili açılan soruşturmaya müdahil olduğunu, 23 Mart 2023 tarihli İsmail Saymaz imzalı köşe yazısını gerekçe gösterdiğini belirtti. Başvuru dilekçesinde şu cümleler yer aldı: “Eski Başhekim Yunus Doğramacı, ek binada bazı duvarların eğildiğini gördüm. Fotoğraflarını çekip il sağlık müdürlüğüne attım. Biz hastanede her Cuma toplantı yapardık. Orada dedim ki duvarlarda bombeleşme var. istinat duvarları eğilmiş depreme dayanıksız yazalım. Depremle ilgili uzmanlar gelip değerlendirsin. Benim görüşüm burayı kapatıp depreme dayanıklı yeni bir hastane yapmak. Yazı yazdım İl Sağlık Müdürlüğüne. Cevap gelmeyince tekrar yazdık. Üç dört defa tekrarladık. İl Sağlık Müdürü Hambolat, ‘Yunus Hocam bu sizin göreviniz değil, tepki çeker. Burada esnaf siyasetçi var kapatırsak sıkıntı olur dedi’ Haberde görüleceği gibi yetkililerin ihmal ettikleri  açıktır. Konuyla ilgili eski başhekim Yunus Doğramacı ve Hatay İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat’ın bilgisine başvurulması hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim.” Gül, başvuru dilekçesine 3 adet haber yazısını da ekledi. Depremzede Abdullah Gül, 22 Mart Çarşamba günü İYİ Parti Grup toplantısında açıklamalarda bulunmuştu. 

Eski Başhekim Doğramacı, Gazeteci Saymaz’a Konuştu

Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi eski Başhekimi Prof. Dr. Yunus Doğramacı’nın Halk TV Yazarı İsmail Saymaz’a çarpıcı açıklamalarda bulundu. Açıklamalar Saymaz’ın halktv.com.tr’de 23 Mart Perşembe günü yayımlanan köşe yazısında yer aldı. Hastanenin eski Başhekimi Doğramacı, Gazeteci Saymaz’a açıklamalarında, hastanenin ek binasının depreme dayanıksız olduğu ve yeni bina yapılması talebiyle başhekimlik yaptığı dönemde beş yazı yazdığı, Hatay İl Sağlık Müdürlüğü, TOKİ ve Sağlık Bakanlığı’na yer altında unutulan enerji hattının riskli olduğunu bildirdiğine dair bilgiler verdi. Doğramacı, deprem felaketinin ardından görevinden AK Parti’den Milletvekili Aday Adayı olmak için istifa eden Mustafa Hambolat’ın kendisine, “kapatırsak sıkıntı olur” şeklinde karşılık verdiğini iddia etti. Hastane ile ilgili sıkıntıları giderme konusunda ısrarları karşısında Hambolat’ın Sağlık Bakanlığı’na bildirimde bulunduğunu belirten Doğramacı, bu kez de ödenek olmadığı cevabıyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Saymaz’a çarpıcı açıklamalarda bulunan Doğramacı, “Hastane kapatılsaydı, depreme dayanıklı yapılsaydı bu insanlar ölmezdi. Herkes biliyor” dedi. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)