Connect with us

Sağlık

Ergen Psikiyatristi Dr. Çetinkaya, LGS Sınavı Öncesi Aileleri Uyardı!

Published

on

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Sınavı için geri sayım başladı. LGS kapsamındaki merkezi sınav, 4 Haziran Pazar Günü ülke genelinde gerçekleştirilecek. Sınav tarihinin yaklaşmasıyla hem öğrencileri hem de aileleri heyecan ve stres etkisi altına almaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından sınav giriş yerlerinin açıklanmasının ardından heyecan yükselirken, uzmanlar da ailelere yönelik uyarılarda bulunuyor.

lgs

LGS Sınav Kaygısı Taşıyan Ailelere Öneriler

Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA) çocukları sınava girecek ailelerin stres ve kaygılarını, sınava girecek çocuklarına asgari düzeyde yansıtmalarına yardımcı olabilmeleri için uzman görüşü aldı. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. Miray Çetinkaya, çocukları LGS Sınavı’na girecek ailelere önerilerde bulunarak, birçok değişkene bağlı olarak ortaya çıkabilen sınav kaygısının, kişinin öncesinde öğrenilen bilgilerinin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanmasına engel olabileceğine ve başarısının düşmesine yol açabileceğine dikkat çekti. 

Aşırı Sorumluluk Yüklenmesi Sınav Kaygısını Artırır!

Sınav kaygısı içerisinde olan ailelere tavsiyelerde bulunan Psikiyatri Uzmanı Dr. Çetinkaya, lise giriş sınavlarına sayılı günler kala, sınav kaygısının gençler ve ailelerin gündeminde önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Öğrencilere çevresi ve ailesi tarafından büyük bir sorumluluk yüklenmesi, mükemmeliyetçi bir yapıya sahip olunması, bilgi eksikliği gibi durumlarda başarısız olunacağına dair inancın öğrenciye yansıtılmasının sınav kaygısına dönüştüğüne dikkat çeken Uzman Dr. Miray Çetinkaya, sınav kaygısının etkilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak ailelere uyarıda bulundu. 

Ergenlik Dönemindeki Çocuğa Nasıl Davranılmalı

Çocuğunuzun Ergenlik Döneminde Olduğunu Unutmayın!

LGS sınavı öncesinde ailelere önerilerde bulunan Çetinkaya, anne ve babaların çocuklarının ergenlik döneminde olduğunu gözeterek davranmaları gerektiğine işaret ederek şunları söyledi: “Öğrenilenleri aktaramama, okuduğunu anlamama, düşünceleri organize etmede zorluk, dikkatte azalma, sınavın içeriğine değil kendisine odaklanma, zihinsel becerilerde zayıflama, enerji azlığı sınav kaygısının başlıca etkileridir. Ayrıca artan kaygı düzeyiyle fizyolojik tepkiler de ortaya çıkmaya başlar. Kalp atımında hızlanma, terleme, mide bulantısı, ellerde titreme ve terleme, kaslarda gerginlik ve karın ağrısı gibi belirtiler görülebilir. Ailelere bu süreçte bazı önerilerim var. Öncelikle, çocuğunuzun ergenlik döneminde olduğunu unutmamalısınız. Sınav dolayısıyla normalden daha çalkantılı ve ikilemli bir süreçten geçtiğini, gergin ve endişeli olabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Öncelikle kendi kaygılarınızı kontrol altına almanızı öneririm. Sınav sonucu ile aşırı meşgul olmanız, devamlı endişeli görünmeniz durumunda çocuğunuzun rahat olmasını beklemek mümkün değildir.”

Zorunluluk İçeren Cümlelerden Kaçının!

LGS Sınavı öncesi ailelere önemli hatırlatmalarda bulunmaya devam eden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. Miray Çetinkaya, ailelerin çocuklarına “Başarılı olmalısın, kazanmak zorundasın” gibi zorunluluk içeren cümleler veya “Sınav sonucun iyi olmazsa tatilde eğlenmeyi unut” gibi benzeri tehditlerde bulunmamaları yönünde uyardı. Çetinkaya, “Tehdit içeren cümleler kullanmanız çocuğunuzun kaygısını tırmandırarak sınav performansını olumsuz etkileyebilir. Unutmayın ki çocuğunuz dönem boyunca kendi akademik becerisi doğrultusunda bir çaba sergiledi. Gösterebileceğinin daha da üzerinde performans beklemek yine stresin artmasına neden olacaktır. Beklentilerinizi gerçekçi düzeyde tutun ve bugüne kadar yaptıklarını birlikte gözden geçirip çalışmaları için onu takdir edin.Son olarak, eminiz ki sınav sonucu ne olursa olsun siz çocuğunuzu her zaman koşulsuz sevecek ve gerektiğinde yine fedakarlık yapacaksınız. Bunları ona sınavdan önce hatırlatmak faydalı olacaktır” önerilerinde bulunarak tüm öğrencilere başarılar diledi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

 

Continue Reading