Connect with us

Kültür Sanat

Gemlik’te Zeytin Festivali coşkusu

Bu yıl 29.

Published

on

Bu yıl 29. Kez düzenlenen Gemlik Zeytini Festivali, üç gün süren dolu dolu programların ardından Pazar günü sona erdi. Festivalde onlarca zeytin üreticisi yerli ve yabancı misafirlere ürünlerini tanıtma imkânı bulurken on binlerce Gemlikli eğlenceli etkinliklerde keyifli saatler yaşadı.

 

Geleneksel hale gelen Gemlik Zeytini Festivali, bu yıl 29. kez düzenlendi. Gemlik Belediyesi’nin organize ettiği festivalde, Gemlik’in dünyaca ünlü markası zeytinin yerel ve uluslararası alanda tanıtımı sağlanırken sergi, yarışma, söyleşi ve konser gibi programlarda on binlerce kişi festival coşkusunu yaşadı.

 

Festival kapsamında ilk olarak Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın “Zeytin Çiçeğine Ezgiler” konseri gerçekleşti. Gemlikliler, bir buçuk saat süresince klasik müzik ziyafeti yaşadılar. Cuma günü ise Gemlik ve çevresindeki binlerce yıllık zeytin ağaçlarının araştırıldığı “Zeytinin Rotası” yürüyüşü yapıldı. Katılımcılar, Kurşunlu, Umurbey ve Kumla’da, zeytinliklerde binlerce yıllık zeytin ağaçlarını incelediler. Programlar kapsamında Gemlik’teki en yaşlı zeytinci de ziyaret edildi. Belediye ekipleri, 96 yaşındaki Hasan Rıza Bostanlı’yı ziyaret ederek “En Kıdemli Zeytinci” plaketi verdiler.

 

Festival havası tüm Gemlik’e yayıldı

Festivalin açılış korteji ise Cuma günü saat 19.00’da başladı. Korteje Gemlik Kaymakamı Hasan Göç, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve meslek odaları temsilcileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ile çok sayıda Gemliklinin katıldığı kortej, Engelsiz Kafe önünden başlayıp İskele Meydanı’nda son buldu. Başkan Sertaslan ve beraberindekiler, meydanda hazırlanan dev meşaleyi yakarak barış ve kardeşlik mesajı verdiler. Zeytin üreticileri stantlarıyla yer alarak ürünlerinin tanıtım ve satışını yaparken kadın girişimciler ise yöresel ürünlerin satışını gerçekleştirdiler. Programlarda, çeşitli ilçelerden gelen Halk Oyunları ekipleri Anadolu’nun farklı yörelerinden gösteriler sergilediler. Festivalin ilk günü halk müziği sanatçısı Özgür Can Çoban konseri ile son buldu.

 

Festivalin ikinci günü, çocuk tiyatrosu Delice Zeytin ile başladı. Bir zeytin tanesi ile Kara Tavuk’un dostluğunu anlatan eğlenceli oyun, izleyen çocuklara keyifli dakikalar yaşattı. Festivalde ikinci gün Zeytinyağı Sabunu Atölyesi, Gazeteciler Akif Beki ve Yavuz Oğhan’ın “Kişi Başına Düşen Zeytin” söyleşisi, Şef Danilo Zanna ile Zeytinli Lezzetler Atölyesi, Ödüllü Zeytinli Tatlar Yarışması ile devam etti. Akşam Kumla’da çocuk tiyatrosu, zumba gösterisi ve DJ performansı da İskele Meydanı’na gelemeyen Kumlalılara festival coşkusunu taşıdı. Festivalin ikinci günü, on binlerce Gemliklinin katıldığı Volkan Konak konseri ile sona erdi.

 

Festivalin 3. Günü, Gemlik’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı da kutlandı. Sabah saatlerinde gerçekleşen resmi törenlerin ardından öğleden sonra festival programları devam etti. Eğitmen Didem Zeybek, Zeytin Dalı Meydanı’nda her yaş grubundan dans severlerle bir araya geldi. Festivale gelenler Didem Zeybek ile zumba yaparak hem eğlendiler hem de enerjilerini attılar. Zumba yaparak enerji kaybedenler soluğu zeytin yeme yarışmasında aldı. Kıyasıya yapılan yarışmada 2 dakika içerisinde en çok zeytini yiyen kazandı. Heyecanlı anların yaşandığı yarışmayı Engin Bulut 59 zeytin yiyerek kazandı. Festivalde zeytine dair her detay yer aldı. Yarışmaların ardından zeytinli saç tasarımı defilesi gerçekleşti. Gemlik Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Çiğdem Ateş tarafından tasarlanan 10 farklı model sahilde izleyicilerle buluştu. Birbirinden renkli tasarımlar yurttaşlardan büyük beğeni kazandı. Daha sonra Pelin Batu ve Prof. Dr. Nezih Başgelen’in “Efsaneler Dünyasından Günümüze Gemlik ve Zeytin” söyleşisi gerçekleştirildi. Kumla’nın ardından Kurşunlu’da da çeşitli programlar gerçekleştirildi. Çocuk tiyatrosu ve zumba gösterisinin yanı sıra Halk Müziği Sanatçısı Ahmet Gültekin ve orkestrası sevilen türküler ve özgün müzik parçalarını seslendirdiler. Hakan Altun yaklaşık iki buçuk saat boyunca sahnede kaldı. Alanı dolduran yaklaşık 25 bin kişi, Altun’un şarkılarını hep bir ağızdan söylediler.

 

Başkan Sertaslan: “Gemlik Zeytini dünya markasıdır!”

Festivale ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, “Bu festival Gemlik zeytinimizin tanıtımına katkı sağlayan önemli bir çalışmadır” dedi. Gemlik zeytininin uluslararası bir marka olduğuna dikkat çeken Başkan Sertaslan, “Zeytinimiz, dünyanın en kaliteli sofralık zeytini olduğunu kanıtlamış ve bu tüm otoritelerce kabul edilmiştir” şeklinde konuştu.

 

Festivalde çeşitli ülkelerden katılımcılar olduğunu hatırlatan Başkan Sertaslan, “Gemlik’te, geçmişteki zeytin ve turizm konulu tüm festivalleri titizlikle araştırdık. Daha önce yapılmış onlarca program olduğunu gördük. Geçmişimize ve kültürümüze sahip çıkmak adına bu yıl gerçekleştirdiğimiz festivale 29. Uluslararası Gemlik Zeytini Festivali dedik. Yurtiçinden ve yurtdışından pek çok misafirimiz oldu. Zeytinimizi pek çok alanda tanıtma fırsatı bulduk. Festivale ev sahipliği yapmanın onurunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Continue Reading