Connect with us

Sağlık

İstanbul Tabip Odası Deprem Komisyonu’ndan ‘Hastaneler Yerinde Yenilensin’ Çağrısı!

Published

on

Kahramanmaraş depremlerinin ardından İstanbul’da olası deprem riskine karşı önlem almak amacıyla Sağlık Bakanlığı’nca depreme dayanıksız olduğu tespit edilen hastanelerde gerçekleştirilen tahliyeler tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Cerrahpaşa ve ÇAPA Tıp Fakültesi İçin Ortak Akıl Çağrısı

Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakültesi hastanelerinin başka hastanelere taşınmalarına yönelik sağlık çalışanları eylemler gerçekleştirdi, karar sürecinde yetkililere ‘ortak akıl’ çağrısında bulunuldu. Yerinde dönüşüm çağrıları yapılsa da deprem riskli hastanelerin çalışanları, risksiz hastanelere taşınsın kararı verildi ve başka mağduriyetler ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta İstanbul Yeşilköy’deki Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’nde, Cerrahpaşa Tıp Tahliyesi’nden mağdur olan sağlık çalışanları eylemler yaparak seslerini duyurmaya çalıştı. ‘Lojmanları boşaltın’ talimatı alan Murat Dilmener’de görevli sağlık çalışanları iki gün süren eylemler sonucunda taleplerine kavuşamadı, Cerrahpaşa Tıp’ın tahliyesine ilişkin resmi işlemler tamamlandı. İstanbul Tabip Odası, Şişli Etfal Hastanesi’nin yerinde dönüştürülmesi için eylem gerçekleştiren Şişli Kent Konseyi ve Şişli Etfal Dayanışması’na destek vererek, “Şişli Etfal’in ranta kurban gitmemesinde siz Şişli halkının rolü büyük” açıklamasında bulundu.

şişli istanbul tabip

İstanbul Tabip Odası’ndan ‘Yerinde Dönüşüm Yapılsın, Mağduriyetler Olmasın’ Açıklaması

Hastanelerin yerinde dönüşmesi sağlık çalışanlarının mağduriyet yaşamaması için meslek odaları yaklaşık bir aydır İstanbul’da eylemler yapıyor. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu hastane tahliyeleri ve sağlık çalışanları mağduriyetlerine yönelik çözüm önerileri sunan bir açıklamada bulundu. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu ve İstanbul Olası Deprem Koordinasyon Kurulu, kentte Sağlık Bakanlığı ve merkezi hükümetin hastaneler ile ilgili aldığı ve almayı düşündüğü tahliye kararlarına yönelik kamuoyunda bir farkındalık oluştuğunu, hastane tahliye haberlerinin basında sıkça yer aldığını belirterek, alelacele verilen kararların sağlık alanında yeni bir yıkımın habercisi olduğuna ilişkin açıklama yaptı. 

Odanın, İstanbul Olası Deprem ve Koordinasyon Komisyonu ‘yerinde dönüşüm çağrısı yaparak taleplerini açıkladı. Komisyon, “Alelacele verildiği belli olan bu kararlar sağlık alanında yeni bir yıkımın habercisidir. Yabancısı olmadığımız siyasal hesapları ve rantı akla getirmektedir. Yine bu kararlar İstanbul Tabip Odası’nın her zaman savunduğu çalışma barışı, iyi hekimlik ve toplumun her bireyin eşit ve nitelikli sağlık hizmeti alması gerektiği ilkelerine aykırıdır1″ açıklamasında bulundu. 

2019 Deprem Envanteri Açıklansın!

İstanbul Tabip Odası, İstanbul Olası Deprem ve Koordinasyon Komisyonu, 2019 Deprem Envanterinin açıklanması, güvenilir, bağımsız sivil toplum kuruluşları tarafından ilgili binaların zemin ve yapı etütlerinin yenilenmesi ve kamuoyuna açıklanması talebinde bulunduğu açıklamada önerilerini sıraladı. 

İstanbul Olası Deprem ve Koordinasyon Komisyonu Önerileri Şöyle: 

  • Hastanelerin yerinde dönüşümü ile kurumların hafıza ve hatıralarına sahip çıkılması
  • Hastane personelinin bu süreçte doğacak maddi kaybının karşılanması
  • Her hastanenin kendi yapısı ve iç dinamiklerine yönelik çözüm önerilerinin üretilmesi 
  • Alınacak kararlarda il sağlık müdürlüğü, tabip odası ve ilgili hastane temsilcileri ile yöneticilerinden oluşturulacak ortak bir koordinasyon kurulunun söz sahibi olmasıdır. (BSHA- Bilim Sağlık Haber Ajansı)

 

Continue Reading