Connect with us

Sağlık

İstanbul’da Kızamık Salgını Paniği! Sağlık Müdürlüğü’nden ‘Risk Yok’ Açıklaması

Published

on

İstanbul’da Kızamık Salgını Paniği yaşanıyor. İstanbul’da kızamık salgını olma riskine karşı uzmanlar ve meslek örgütleri uzun zamandır uyarılarda bulunarak yetkililere çağrıda bulunuyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu AHEK) ‘Kızamık Salgınına Dikkat’ uyarısını yineledi. Uzmanlar İstanbul’da 1000’in üzerinde kızamık vakası olduğuna ilişkin paylaşımlarda bulunuyor. TTB AHEK Sağlık Bakanlığına çağrı yaparak birlikte hareket etme ve şeffaf bilgi paylaşımı vurgusu yaparak, vatandaşlara, “Çocuklarımızın 9 ay, 1 yaş ve 4 yaş kızamık aşılarını ihmal etmeyelim” uyarısı yaptı.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü: Kamuda Sorun Yok

Kızamık Salgını iddiaları ile ilgili Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA) İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşerek bilgi aldı. İl Sağlık Müdürlüğü’nde Görevli Yetkili, kentteki kamu hastanelerinde kızamık salgını ile ilgili bir vaka yoğunluğu olmadığı, kendilerine yansıyan herhangi bir kızamık salgın riski göstergesinin bulunmadığı bilgisini paylaştı.

TTB AHEK: Kızamık Salgınına Dikkat Uyarısı Yaptı

TTB AHEK çocuklarda kızamık salgınına dün yeniden dikkat çekerek, “İstanbul başta olmak üzere kızamık vakaları salgın yolunda! İstanbul’da Eğitim Araştırma ve fakülte hastanelerinde kızamık tanısı ile yatırılan çocuk sayısı artmaya devam ediyor. Bunda aşı kararsızlığı ve Sağlık Bakanlığının aşılar konusunda tutarsızlığının rölü büyük. Çocuklarımızın 9 ay, 1 yaş ve 4 yaş kızamık aşılarını ihmal etmeyelim” uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığına Çağrı!

TTB AHEK, Sağlık Bakanlığı’na twitter üzerinden çağrıda bulunarak şu paylaşımda bulundu: “Sağlık Bakanlığından şeffaflık ve vaka sayılarının açıklanmasını bekliyoruz. Çocuklarımızın aşıları aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Kayıtlı olduğunuz aile hekiminiz ile iletişime geçiniz. Sağlık Bakanlığından kızamık vakaları ve tedavisi için yatırılan hastalar konusunda açıklama talep ediyoruz. Ulusal aşı takviminin uygulanabilirliği,aşı kararsızlığı ve zorunlu aşı kanunu tasarısı hakkında Türk Tabipleri Birliği, dernekler ve sendikalar ile işbirliği öneriyoruz” dedi. TTB AHEK konuyla ilgili 18 Mayıs’ta online panel düzenlemiş kızamık salgınına karşı uyarıda bulunmuştu. Panelde yapılan uyarılar, BSHA’da ‘Kızamık Riski Artıyor’ başlıklı haberle yer almıştı. 

 Prof. Dr. Şenol: İstanbul’da 1000’in Üzerinde Kızamık Vakası Var 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, twitterda yaptığı açıklamada, yalnızca İstanbul’da 1000’in üzerinde kızamık vakası olduğunu, başvurdukları hastaneler ve gittikleri okullarda temas ettikleri kişilerin de risk altında olduğu paylaşımında bulundu. Şenol ayrıca şu bilgileri verdi: Ankara ‘da bir bölgede, çocuklarına aşı yaptırmayanların oranı %25’e ulaşmış Sağlık Bakanlığı hem veri paylaşmıyor hem aşı içini tek laf etmiyor hem yalan/yanlış bilgi yayılmasını izliyor… Bu arada çok bulaşıcı bir hastalık Aşılı kişilere dahi bulaşıp riske sokar.”

Cerrahpaşa’da Kızamık Alarmı!

Sabah Gazetesi’nden Gül Kireklo’nun 25 Mayıs 2023 tarihli ‘Kızamık Alarmı’ başlıklı haberinde, Türk Pediatri Kurumu Üyesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Çocuk Sağlığı ve Hastanlıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Barut, aşı karşıtlığına dikkat çekerek, kızamık salgınının patlak verdiğine işaret etti. İstanbul’da geçtiğimiz aylarda sadece Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde 17 kızamık vakası görüldüğü hastaneye acil servise günde 100 çocuk hasta geldiği ve günde 2 bin hasta bakan hastaneler olduğunu söyleyen Barut, ülke geneline oranlandığında 10 binleri bulan kızamık vakalarının olabileceğini ifade etti. Bulaştırılabilme oranı çok yüksek olan kızamıkta aşılama kritik eşik diyen Barut, kızamıkta yüzde 95 oranında aşılama olması gerektiğini belirtti. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

 

Continue Reading