Organ Nakilli Hastaları İzmir Büyükşehir Belediyesinden Destek Göremediklerini Açıkladı 

Organ Nakilli Hastalara Kötü Haber ! Böbrek Hasta Hakları Derneği İzmir Temsilcisi Nilgün Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarına destek vermediğini savundu. Kendisi de nakil hastası olan Yıldırım, “Son olarak Saat Kulesinin organ bağışı konusunda farkındalık yaratması amacıyla renklendirilmesi istedik ama o da olmadı” diye dert yandı. 

Organ Bağış Haftasında İzmir Büyükşehir Belediyesinden Destek Alamadık

Geçtiğimiz kasım ayında Türkiye genelin farklı etkinliklerle kutlanan Organ Bağışı Haftası, Türkiye’de organ bağışı alanındaki bilinç eksikliğini bir kez daha ortaya koydu. Organ bağışı etkinlikleri ile seslerini duyurmaya çalıştıklarını anlatan Böbrek Hasta Hakları Derneği İzmir Temsilcisi Nilgün Yıldırım, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı’na (BSHA) önemli açıklamalarda bulundu.  “Diyaliz hastaları ile çalışan biri olarak, İl Sağlık Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile iletişime geçerek bazı çalışmalar yapmak istedik. Ancak bu kurumlardan yeterli desteği alamadık” diyen Yıldırım, “İki kurumdan destek alamayınca Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisinde görevli bir hocamızın desteğiyle organ bağışı bilinçlendirme çalışmalarını yürüttük. Bu kapsamda bir televizyon programı yaptık. Ege Telgraf Gazetesi bir röportajımızı yaptı. Akciğer Nakilli hastaların kurduğu Akciğer Pulmoner Hipertansif Derneği ile de bir çalışma yaptık. Bu derneğimizin de çok katkısı oldu. AşkEfza Grubu solistleri 15. yıl kutlamalarını Organ Bağışına adamışlardı. Bu etkinlikte konuşmacı olarak yer aldım” dedi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Organ Bağışı Farkındalığı İçin Saat Kulesini Renklendirme Çalışması Sözde Kaldı ! 

Yıldırım, şunları söyledi, “Kendimde böbrek ve pankreas nakilli  biriyim. İZMİR Büyükşehir Belediyesi bize Organ Bağış Haftasında İzmir Saat Kulesini mavi veya yeşil ışıkla renklendirerek organ bağışına destek vereceklerini söylemişlerde. Ama o da sözde kaldı. Biz kendi çabalarımızla organ nakli bekleyen insanların sesini duyurmaya çalıştık” 

Türkiye Genelinde 20 Binin Üzerinde Hasta Organ Nakli Bekliyor ! 

Türkiye genelinde yaklaşık 20 binden fazla hasta hayatta kalmak için organ bekliyor. Bu hastaların 17 bini böbrek hastasıyken, bin 200 hasta ise karaciğer nakli bekliyor. Türkiye’de halen 704 kişi kalp nakli bekliyor. 253 hasta pankreas, 21 hasta ise akciğer nakli bekliyor. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) – Özel Haber