Tatil dönüşü sağlıklı beslenme tüyoları

Tatil dönüşü sağlıklı beslenme tüyoları

Yaz aylarının seyahatlerin artması nedeniyle beslenme düzenimizin bozulduğunu ve tartıda kilo artışı gördüğümüz bir dönem olabileceğine değinen Dyt. Barış Yüksel, “Tatilde tükettiğimiz besinlerin kalori ve karbonhidrat yükü fazlalaştıkça kilo artışı yaşama riskimiz artacağı için tatil dönüşü vakit kaybetmeden sağlıklı bir beslenme düzenine dönmek faydalı olacaktır. Tatil sonrası en çok dikkat edilmesi gereken adım, yanlış diyetler yapmadan, sağlıklı bir beslenme düzeni ile kilo kaybı sağlamayı hedeflemektir” dedi.

Dyt. Barış Yüksel, tatil dönüşü sağlıklı beslenme konusunda tavsiyelerde bulundu.

Yanlış Diyetlerden Uzak Durun

Yaz aylarının seyahatler nedeniyle beslenme düzenimizin bozulduğunu ve tartıda kilo artışı gördüğümüz bir dönem olabileceğine değinen Dyt. Barış Yüksel, “Tatilde tükettiğimiz besinlerin kalori ve karbonhidrat yükü fazlalaştıkça kilo kaybetmemiz zorlaşacağından, tatil dönüşü vakit kaybetmeden sağlıklı bir beslenme düzenine dönmek faydalı olacaktır. Tatil sonrası en çok dikkat edilmesi gereken adım yanlış diyetler yapmadan, sağlıklı bir beslenme düzeni ile kilo kaybı sağlamayı hedeflemektir. Kilo kontrolü konusunda hedefinize ulaşmanızın zor olduğunu düşündüğünüz noktada bir beslenme uzmanına danışmanızı tavsiye ederiz” diye konuştu.

Uzun Süre Aç Kalmak Kilo Vermek İçin Doğru Yöntem Değil

Özellikle çok düşük kalorili beslenmenin ve uzun süre aç kalarak kilo vermeye çalışmanın kilo kontrolünde en yanlış yöntemler olarak kabul edildiğini söyleyen Dyt. Barış Yüksel, “İki diyet yönteminde de vücudumuz; ihtiyacı olan besinler sağlanmadığı takdirde metabolizmamızı yavaşlatarak kiloyu koruma eğilimine geçer, bu durum da kilo vermeye çalışırken tam tersine bir kilo artışı veya metabolizmada yavaşlama ile birlikte alınan kiloların kalıcılaşmasını sağlayabilir” şeklinde konuştu.

Vücudunuza Uygun Bir Koloride Beslenin

Tatil dönüşü nasıl beslenebileceğimiz konusunda açıklamalarda bulunan Dyt. Barış Yüksel “Kilo artışı yaşadığımız sürecin sonrasında öncelikle yapmamız gereken vücudumuza uygun bir kaloride beslenmek, bu kaloriyi sağlıklı kaynaklardan sağlarken, az az ve sık sık bir beslenme modeli uygulayarak besin alımı gerçekleştirmektir” ifadelerini kullandı.

Dyt. Barış Yüksel, özellikle dikkat edebileceğimiz durumları şöyle sıraladı:

  • Hayvansal kaynaklı, yağlı ve yüksek kalorili gıdalar yerine antioksidan, vitamin ve mineral deposu sebze ve meyveleri daha fazla tüketmeye çalışmalıyız.
  • Gün içerisinde vücudumuzun ihtiyacı olan suyu aldığımızdan emin olmalıyız. Kış aylarında su ihtiyacımız 2-2,5 litre iken yaz aylarında bu ihtiyaç 3-3,5 litreye kadar çıkmaktadır.
  • Su tüketiminizi yemek sırasında değil, öğün aralarında yemeklerden 30 dakika önce veya 30 dakika sonrasında tercih etmeye çalışın.
  • Doygunluk sağlayacak olan lifli çiğ sebzeleri her öğününüze dâhil etmeye çalışın.
  • Sıvı ihtiyacınızı karşılarken çay-kahve ve meyve suyu, gazoz gibi yüksek kalorili içeceklerden uzak durmaya çalışın. Bunlar yerine, ayran ve kefir iyi tercihler olacaktır.
  • Öğünlerinizi az az ve sık sık olacak şekilde planlayın. Bu tip beslenme metabolizmanızı çalıştıracak ve kan şekeri düzeninizi sağlayarak açlığı kontrol edebilmenize yardımcı olacaktır.
  • Bir uyku düzeni edinin. Tatillerde uyku düzenimizin değişmesi kilo vermemizi engelleyebilecek bir durumdur. Bu yüzden düzenli bir uyku zamanı belirlemek faydalı olacaktır.
  • Egzersiz ve düzenli yürüyüş yapmaya çalışın. Düzenli egzersizler kalp sağlığınızı korur ve kilo kontrolüne yardımcı olur.
  • Kilo verme konusunda bir beslenme uzmanına danışarak tüm bunları bir yol arkadaşı ile yapabilirsiniz.

Ödem Atmak İçin Yulaf Ve Yoğurt Tüketin

Tatil sonrası ödem şikâyetleri olabileceğini ve bu konuda nasıl beslenilmesi gerektiğinden de bahseden Dyt. Yüksel, “Besin tüketimi ve uyku düzeninin değişmesi, karbonhidrattan zengin beslenme ve az su tüketimi ile birlikte ödem şikâyeti görülebilir” dedi.

Dyt. Yüksel, sağlıklı bireylerin geçici ödem şikâyetlerinden kurtulabileceği besinleri de şu şekilde paylaştı:

  • Ananas
  • Maydanoz, çiğ yeşillikler
  • Kabak, Salatalık
  • Yulaf
  • Yoğurt
  • Bitki çayı (günde 3 bardaktan fazla önerilmez)
  • Bol su tüketimi. (BSHA)