Connect with us

Sağlık

Türk Eczacılar Birliği, Geçici Eczane Sayısını 30’a Çıkardı

Published

on

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı 5 ilde, birden fazla noktada afetzedelerin ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla tır eczane, konteyner eczane ve sahra eczaneleri kurdu.

Bugün itibariyle kurulan eczane sayısının 30’a ulaştığı bilgisi verildi. TEB, 54 Bölge Eczacı Odası ve ülkenin dört bir yanında ilaç eczacılık hizmeti sunan 46 bini aşkın eczacı ile seferberlik ilan ederek bölgedeki depremzede vatandaşlara destek sunmak amacı ile yardım çalışmalarını hızla harekete geçirdi. TEB Merkez Heyeti ve Denetleme Kurulu üyelerinden oluşan afet yönetimi kriz masası oluşturularak, depremden en çok etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya ve Gaziantep illerinde ilk aşamadaki süreçlerin yürütülmesi için Bölgesel Afet Koordinasyon ekipleri kuruldu. TEB, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Sağlık Bakanlığı, TİTCK, AFAD, Türk Kızılay ve Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü ile iletişime geçilerek, deprem bölgesine verilecek desteklerle ilgili istişarelerde bulundu.  Kooperatifler ve dağıtım kanalları ile iletişime geçildiği ve ilaç temin süreçlerinde TİTCK ile ortaklaştırılarak belirlenen tedarik yöntemlerinin netleştirildiği belirtildi.

Geçici Eczane Sayısı 30’a Ulaştı

TEB, Gezici Tır Eczanelerini depremin gerçekleştiği, 6 Şubat sabahı Kahramanmaraş’a sevk etti. Bölgeye yakın eczacı kooperatifleri ve dağıtım kanalları aracılığıyla bölgelere sevk edilen ilaç, tıbbi malzeme, bebek maması, bebek bezi gibi acil ihtiyaçlar Gezici Tır Eczaneye yerleştirildi ve gönüllü eczacı ekipler ile vatandaşlara hizmet sunmaya başladı. Depremin ikinci gününden itibaren kurulan 5 adet konteynır eczanenin hızla bölgeye nakledildiği, bugün itibariyle gezici tır, konteynır ve sahra eczaneleri sayısının 30’a ulaştığı belirtildi. Gönüllü eczacıların desteği ile vatandaşlara hizmet sunan TEB’in deprem bölgelerindeki eczanelerden vatandaşların ücretsiz bir şekilde yararlandıkları belirtildi. TEB tarafından yapılan açıklamada vatandaşların konteyner eczane, gezici tır eczane ve sahra eczanelerinin güncel konum bilgilerine https://afet.teb.org.tr/ adresinden veya kurumsal sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilecekleri kaydedildi.

 

Diyabet Afet Yardım Grubu İle İşbirliği Yapıldı

TEB, Türkiye Diyabet Vakfı tarafından oluşturulan Diyabet Afet Yardım Grubu ile işbirliğinde bulunulduğunu bu işbirliği kapsamında, “İnsülin, şeker ölçüm kitleri ve beraberinde ihtiyaç duyulan diğer ilaç ve tıbbi malzemelerin bölgelerde gezici bir karavan aracılığı ile bölgeye ulaştırdık. Aynı zamanda gereken ilaç ve tıbbi malzemelerinin tedarikinin sağlanması için ülkemizin farklı bölgelerinde görev yapan meslektaşlarımızın katkılarıyla “Afet Yardım” Kampanyası başlattık. Bu şekilde sahada oluşturulan ilaç dağıtım merkezlerindeki malzemelerin sürekliliğini de sağlıyoruz. Afet Yardım Kampanyamıza katılım çok kısa sürede meslektaşlarımızın ciddi destekleri ile önemli boyutlara ulaştı” açıklaması yapıldı.

İhtiyaç Malzemeleri 50 Bin Ton Kapasiteli Uçak Kargoyla Bölgeye Ulaştırıldı

Türk Eczacıları Birliği, 50 ton kapasiteli bir uçakla da bölgeye ilaç ve tıbbi malzemeler ile diğer ihtiyaç malzemelerinden oluşan yardımları gönderdi. Gelen yardımların yoğun olması nedeniyle ikinci bir kargo uçağı daha bölgeye yönlendirildiği belirtildi. Bölge Eczacı Odaları aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanındaki eczacıların bağışladığı yardımlar Türk Eczacıları Birliği’nin organizasyonuyla İstanbul’dan hareket eden uçak kargo ile bölgeye ulaştırıldı. Uçak kargo ile ilk yardım ilaçları, ağrı kesiciler, antibiyotikler, ateş düşürücüler, kronik hastalıkların tedavilerinde kullanılan ilaçlar gibi en çok ihtiyaç duyulan ilaç ve tıbbi malzemeler ile bebek mamaları, bebek bezleri, hijyenik kadın pedleri gibi malzemeler yer aldı. Bunun yanı sıra bölge eczacı odaları aracılığıyla toplanan ısıtıcılar, battaniyeler, kışlık montlar, çoraplar, bereler, çocuk giysileri gibi ihtiyaç malzemelerinin de ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığı belirtildi. Uçakla gönderilen yardımlar deprem bölgesine ulaştıktan sonra tırlar aracılığıyla depremden zarar gören bütün illere ulaştırılarak hızlı bir şeklide depremzedelere dağıtımının sağlandığı bilgisi paylaşıldı. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Continue Reading