Uzman Psikolog Duygu Derin Depresyonun Sebeplerini Anlattı 

Başarılı Psikolog Duygu Derin en sık gözlemlenen psikolojik sağlık sorunlarından biri olan depresyonun nedenlerini anlattı.

Depresyonu tetikleyen birden fazla unsur olabileceğini belirten Psikolog Duygu Derin; “Depresyon çok sık gözlemlenen bir duygu durum bozukluğu. Aynı zamanda toplumumuzda çok sık karıştırılan bir kavra. Birinin depresyon halini yaşadığını tespit edebilmek için Dünya Sağlık Örgütü tarafından ortaya koyulmuş kriterler var. Depresyonun nedenleri ise tahmin edildiğinde çok daha geniş yelpazeli. Depresyonu tetikleyen birçok unsur var” 

Birçok Etken Depresyona Sebep Olabilir 

Birbirinden bağımsız birden fazla bileşenin depresyonu tetikleyebileceğini belirten Psikolog Duygu Derin; “Depresyonun ortaya çıkma sebebi çoğunlukla tek bir etkenden değildir. Son dönemde yapılan araştırmalarda elde ettiğimiz bulgular birçok etkenin depresyona sebep olabileceğini gösteriyor. Birden fazla faktörün bir araya gelerek kombine bir etki göstermesi depresyon temelli psikolojik sorunların çoğunda rastladığımız bir durum.” İfadelerini kullandı. 

Akut Stresler En Önemli Tetikleyiciler 

Depresyonun en temel nedeninin ani kayıplar olduğuna vurgu yapan Duygu Derin; “Akut stresler en önemli tetikleyiciler konumunda. Biz akut stresleri aniden gelişen kayıplar ya da kronik aşırı yüklemeler olarak tanımlıyoruz. Her iki durumda da kişiler, psikolojik olarak büyük bir yıkımla karşılaşabiliyor. Sevdikleri birini aniden kaybetmek veya ruhsal anlamda kendine fazla yükleme yapmak, depresif pozisyonun sürdürülerek bir çeşit depresyona dönüşmesine neden oluyor. Aynı zamanda yeni şartlara uyum sağlama güçlükleri, yeni bir hayata başlangıç, işsizlik ve emeklilik gibi durumlar en sık gözlemlenen depresyon nedenleri arasına.” Şeklinde değerlendirmelerde bulundu. 

Depresyon Teşhisi Koyabilmemiz İçin Bazı Kriterler Var 

Depresyon teşhisi koyulabilmesi için bazı temel kriterlerin olduğunu belirten Psikolog Duygu Derin açıklamalarında; “Bir psikolojik soruna depresyon teşhisi koyabilmemiz için bazı kriterler var. Ne yazık ki depresyon çoğunlukla depresif ruh hali ile karıştırılıyor. Burada bizim bakmamız gereken veriler Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan teşhis koyma kriterleridir. Dünya Sağlık Örgütü, birine depresyon teşhisi koyabilmek için en öneli kriterin en az 2 hafta boyunca kesintisiz olarak kişinin depresif pozisyonda bulunması olduğunu söylüyor. Dolayısıyla depresif bir ruh hali yaşarken, bunun depresyon olduğunu düşünmemeliyiz. Depresyon çok daha ciddi bir sağlık sorunu” diye konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Merkezi)