Connect with us

Kültür Sanat

Zorlu PSM 9. Sezonunda 450 Binden Fazla Sanatseveri Ağırladı

Şehrin kültür sanat hayatına yön vererek sanatseverler için ilham verici, özgür, yaratıcı ve dönüştürücü bir deneyim yaratmaya devam eden Zorlu PSM, 9.

Published

on

Şehrin kültür sanat hayatına yön vererek sanatseverler için ilham verici, özgür, yaratıcı ve dönüştürücü bir deneyim yaratmaya devam eden Zorlu PSM, 9. sezonunu binden fazla etkinlikte 450 bin sanatseverin dünyasını değiştirerek tamamladı. Yerli ve yabancı müzik sahnesinin dev isimlerini izleyicileriyle buluşturan Zorlu PSM, dünyaca ünlü gösterileri, global müzik festivallerini ve ses getiren yerli tiyatro yapımlarını da sahnelerine taşımaya devam etti.

 

9. sezonuna Dünyan Değişsin mottosuyla başlayan ve sezon boyunca konserlerden, festivallere, tiyatro oyunlarından dans gösterilerine binlerce etkinliğe imza atan Zorlu PSM’nin sahnelerinde bu yıl Arctic Monkeys, Placebo, Alt-J, Monica Bellucci, Imany, Kovacs, Sónar Istanbul, Carmen, Alice, Amadeus gibi dünyaca ünlü müzisyenler ve yapımlar yer aldı. Tüm sanatseverlere hitap eden etkinlik yelpazesiyle öne çıkan ve Türkiye’nin önemli kültür-sanat kurumlarıyla iş birliği yapan Zorlu PSM bu yıl kendi prodüksiyonu olan tiyatro oyunlarını da sahneye koydu. Ayrıca 9. sezonda bir ilke imza atarak, tiyatronun sürdürülebilirliğine katkı sağlamak ve tiyatro alanına yerli yazar, yönetmen ve yapımcılar kazandırmak üzere PSM Atölye projesini de başlattı.

 

Zorlu PSM Genel Müdürü Filiz Ova, Zorlu PSM’nin 9. sezonuna ilişkin değerlendirmede bulundu. Ova, “Zorlu PSM olarak kültür-sanat yolculuğundaki 9 yılımızı dünya çapındaki müzisyenlerin, oyuncuların yer aldığı etkinliklerle ve milyonlarca sanatseverin desteğiyle geride bıraktık. Bugüne dek kültür-sanat sektöründe Türkiye’nin enlerine ve ilklerine imza attık. Her geçen sezon daha çok insana sanatı keşfetmeleri, sanatla dönüşmeleri ve gelişmeleri için ilham kaynağı olmaktan, sanatseverler için özgür, yaratıcı ve büyüleyici bir deneyim yaratmayı hedefliyoruz. İzleyicilerimizden aldığımız olumlu dönüşler ve onların PSM’den mutlu bir şekilde ayrılmaları bu hedefimizi her yıl daha da yükselterek ilerlediğimizin kanıtı niteliğinde. Bu yıl 10. yaşımızı kutlamaya hazırlanıyoruz. PSM denince akla gelen dünya çapındaki efsanevi müzisyenlere, dünyaca ünlü tiyatrolara, müzik, dans, opera-bale gösterilerine ve yerli yıldızlara sahnelerimize daha çok yer vermeye, alternatif sesleri ve genç sanatçıları her zaman olduğu gibi desteklemeye devam edeceğiz”.

 

Açıldığımız günden bu yana binlerce etkinlikle milyonlarca sanatsevere ulaştık. Ev sahipliği yaptığımız konserler, müzikaller ve tiyatro oyunlarıyla kültür sanat izleyicilerinin dünyasını değiştirdik.

 

10. sezonunda dünya müzik sahnesinden ağırlayacağı Kings of Convenience, Hiromi, Snarky Puppy ve New Model Army gibi bazı isimleri açıklayan Zorlu PSM’nin 9. sezonu işte böyle geçti:

 

Global müzik sahnesinin dev isimleri Zorlu PSM’deydi 

9. sezonuna caz ve flamenko’yu eşsiz sesiyle birleştiren Buika, İsveçli koreograf Johan Inger’in Bizet’in ikonik eserini yorumladığı Compañía Nacional de Danza de España’nın ödüllü dans gösterisi Carmen ve çağımızın ünlü tenorlarından Rolando Villazón ve genç sopranolardan Fatma Said’in, Cemi’i Can Deliorman’ın şefliğinde Gedik Filarmoni Orkestrası eşliğinde gerçekleştirdikleri performans ile başlatan Zorlu PSM, bu yıl dünya müzik sahnesinin yıldız isimlerini konuk etti. Dünya müziğinden indie rock’a, elektronik müzikten pop ve rock’a uzanan geniş yelpazede bir programla 9. sezonunu tamamlayan Zorlu PSM, Yasmin Levy, Imany, Kovacs, Metronomy, Kid Francescoli, Jungle, Woodkid, Mitski, Maceo Plex, Charlotte Cardin ve John Grant gibi müzisyenleri ve grupları sahnesinde ağırladı. 

 

“PSM Loves Summer” Arctic Monkeys ve Placebo ile yaza damgasını vurdu

Zorlu PSM, “PSM Loves Summer” konser serisiyle İstanbul’u yaz boyunca festival alanına dönüştürerek indie rock ve indie pop sahnesinin efsane gruplarını ağırladı. Bir nesle ilham vermeyi başararak İngiliz müziğinde güçlü bir değişimin önünü açan Placebo ile konser biletleri satışa çıktığı anda tükenen, müzikseverlerin ve hayranlarının aylarca dört gözle beklediği Arctic Monkeys3 yıl sonra ilk iki konserine ev sahipliği yapan Zorlu PSM, 2022 yılının en büyük konserlerinden ikisine imza attı. 

 

Yanı sıra Shame & Black MidiWarpaintRooseveltALT-J, DIIVVendredi Sur MerChet FakerHalf Moon Run ve Agnes Obel de PSM sahnelerinde müzikseverlerle buluştu. 

 

Dünyaca ünlü müzik festivali Sónar, pandemiden sonra ilk kez Zorlu PSM’deydi

Avrupa’nın en prestijli müzik festivallerinden biri olarak kabul edilen ve her sene büyük bir merakla takip edilen Sónar İstanbul’un beşincisi ve dünya çapında pandemiden sonraki ilk festivali 2-3 Ekim 2021 tarihlerinde 100 Music katkılarıyla Zorlu PSM sahnelerinde gerçekleştirildi. Sónar İstanbul’un altıncısı ise sezonun devamında 18-19 Mart 2022’de gerçekleştirildi ve sezon boyunca 9 bin elektronik müzik dinleyicisi İstanbul’un eşsiz atmosferinde bir araya getirdi. 

 

Zorlu PSM’nin “Çok Sesli Festivali” MIX Festival beşinci kez gerçekleşti

Yıllardır yerli ve yabancı onlarca sanatçıyı Zorlu PSM çatısı altında müzikseverler ile buluşturan, çok sesli festival, MIX Festival beşinci kez katılımcılarına dopdolu bir deneyim yaşattı. Müzikseverleri farklı tarzda müzik türleriyle birleştiren ve Fransız elektronik müzik devlerinden Vitalic’i de konuk eden MIX Festival’de binlerce müziksevere unutulmaz bir deneyim yaşattı.

 

EFG Londra Caz Festivali ilk uluslararası açılımını Zorlu PSM’de yaptı

Türkiye’nin kültür sanat alanındaki yenilikçi ve öncü kuruluşu Zorlu PSM, bu yıl 30’uncu yıl dönümünü kutlayan dünyaca ünlü EFG Londra Caz Festivali’nin ilk uluslararası açılımı için festivalle iş birliği gerçekleştirdi ve festivalin küratörlüğündeki özel bir konser seçkisini İstanbul’daki cazseverlerle buluşturdu. Londra’nın çığır açan yenilikçi seslerinden Sons of KemetNubya GarciaKokoroko, Jordan Rakei ve Binker & Moses Zorlu PSM’de sahne aldı ve EFG Londra Caz Festivali bu özel seri ile birlikte tarihindeki ilk uluslararası açılımını Türkiye’ye yapmış oldu. Öte yandan “Dinle, hisset, keşfet! PSM’de Caz ile dünyan değişsin!” mottosuyla Lisa Ekdahl, Anouar Brahem, Sefi Zisling, Mulatu Astatke, NERVEYellowjackets, Liraz, Erol Evgin gibi birbirinden değerli müzisyenlerin cazda müzikal sınırlarını zorladığı performansları PSM’de Caz kapsamında cazseverlerle buluşarak bu yılın en iddialı iki caz etkinliğinde toplam yedi binden fazla müziksever Zorlu PSM’nin eşsiz atmosferinde bir araya gelmiş oldu. 

 

İlham veren Alice, Amadeus ve Peter Pan ile Varolmayan Ülke müzikalleri sahnedeydi

2019 yılından bu yana kapalı gişe oynayan Alice müzikali, büyüleyici etkisiyle yeni sezonda da izleyicilere ilham vermeye devam etti. 18. yüzyılda Viyana'da yaşayan efsane besteciler Wolfgang Amadeus Mozart ile Antonio Salieri'nin çatışmasını ele alan ve sahnelendiği günden bu yana kapalı gişe oynamaya devam eden Amadeus ve Akbank Sanat ile Zorlu PSM ortaklığında tiyatro sahnesine kazandırılan, çocukları olduğu kadar yetişkinleri de başka dünyalarla buluşturarak klasikleşen Mehmet Ergen’in yazıp yönettiği, Tuluğ Tırpan’ın müziklerini, Beyhan Murphy’nin koreografisini yaptığı, Yağızcan Konyalı, Sami Levi ve Su Sonia Herring’in yer aldığı Peter Pan ile Varolmayan Ülke müzikali bu sezonun en özel anlarına imza attı.

 

PSM prodüksiyonlu yeni tiyatro oyunları sahnelerle buluştu!

Zorlu PSM, yerli yazarlı ilk kendi prodüksiyonu olan “Şehirde Kimse Yokken” oyununun ile Ortak Yapım projesinde üstlendiği “Kum Zambakları” oyununu bu sezon seyircisiyle buluşturdu. Ahmet Sami Özbudak’ın birbiri ile paralel iki öyküyü kaleme aldığı ve Lerzan Pamir’in yönetmenliğinde; kadınlık, erkeklik üzerine pek çok tartışmayı içinde barındıran öyküsü ve oyuncu kadrosuyla ilgi çeken “Şehirde Kimse Yokken” oyunu ile Zorlu PSM’nin “Ortak Yapım” projesinde yapımını üstlenerek Yeşim Özsoy’un iklim krizi ile yaşamları değişen evli bir çiftin iniş çıkışlarını ironik bir dil ile kaleme alıp Mark Levitas rejisörlüğünde izleyicilerle buluşan “Kum Zambakları” oyunları hem Zorlu PSM’de hem de tiyatro festivallerinde yirmi dört kez temsil vererek tiyatroseverlerle buluştu.

 

Zorlu PSM kültür-sanat sektörünün sürdürülebilirliğine yönelik ilk adımını atarak PSM Atölye projesini başlattı

Zorlu PSM kültür sanat ekosisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak üzere ilk adımı atarak tiyatroya yeni yetenekler kazandırmak hedefiyle ücretsiz PSM Atölye projesini hayata geçirdi. Dramatik Yazarlık, Tiyatro Yönetmenliği ve Tiyatro Yapımcılığı başlıklı üç ayrı bölümden oluşan 7 aylık programda 400 başvuru arasından seçilen 18-30 yaş arası 26 öğrenci teorik ve pratik eğitimlerini tamamladı. Türkiye’nin önemli yönetmenlerinden Serdar Biliş’in moderatörlüğünde hazırlanan program kapsamında tiyatro alanının uluslararası ve yerli usta isimleri genç yeteneklerle bir araya getirilerek yeni nesil bir sektörel ağ oluşturulmaya başlandı. PSM Atölye projesi yeni sezonda da devam edecek.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Continue Reading