Connect with us

Gündem

Global Yatırımlarını Artıran Aksa Enerji Güçlü Finansal Performansını Sürdürdü

2023 yılında, dört farklı ülkede eş zamanlı yurt dışı yatırımlarına devam eden Şirket, güçlü finansal performansını sürdürdü.

Published

on

2023 yılında, dört farklı ülkede eş zamanlı yurt dışı yatırımlarına devam eden Şirket, güçlü finansal performansını sürdürdü. 

7 ülkede, 10 santral operasyonu ve dört farklı ülkede eş zamanlı devam eden yatırımlarıyla bugün itibarıyla toplam 2,627 MW kurulu güce sahip olan Aksa Enerji, 2023 yılı konsolide finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket, bir önceki yıla göre FAVÖK marjını 7 puanlık artışla yüzde 22 seviyesine yükseltti, net kâr marjı ise 10 puan artışla yüzde 16’ya ulaştı. 

Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Sn. Cemil Kazancı, yıl sonu değerlendirmesinde, sürdürülebilir yüksek büyüme hedefi kapsamında devam eden yurt içi ve yurt dışı yatırımlara ve etkin bilanço yönetimine dikkat çekti. Sn. Kazancı, “2023 yılında, coğrafi çeşitliliği artırmaya yönelik güçlü adımlar attık. Öte yandan hali hazırda faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde sözleşmelerimizi yenileyerek kapasite artırımı gerçekleştirdik. Stratejik yatırımlarımızın kârlılığa olumlu etkisi ve etkin bilanço yönetimiyle birlikte yatırımlarımızın devam ettiği dönemde net finansal borcumuzun FAVÖK’e oranı 1,6 çarpan seviyesinde gerçekleşti. 

2030 Stratejisi doğrultusunda, kurumsal dönüşüm hedeflerine paralel olarak fonksiyonel, mükemmeliyet merkezi yaklaşımına sahip, yalın, çevik ve güçlü bir organizasyon yapısı oluşturmak üzere çalışmalara devam edildiğini ileten Sn. Kazancı, üretim portföyünü yurt içinde de gerek kaynak gerekse coğrafi anlamda çeşitlendirmeye devam ettiklerini sözlerine ekledi. Sn. Kazancı, “Bu kapsamda 2023 yılı içerisinde İç Anadolu ve Ege Bölgeleri’nde, 8 şehirde toplam 831,41 MW kurulu güce sahip olacak RES ve GES depolamalı yenilenebilir enerji santrali ön lisansını almaya hak kazandık. Bu yatırımların önümüzdeki 5 yıllık süre zarfında faaliyete geçmesini planlıyoruz” dedi.

Sn. Kazancı: “Ülkelerin enerji arz güvenliğine katkı sağlıyoruz.” 

Aksa Enerji’nin sağlam 2023 yılı performansında karlılık odaklı portföy yönetimi etkili oldu. Şirket, 2023 yılı içerisinde Orta Asya ve Afrika gibi stratejik pazarlarda önemli yatırımlarda bulundu. Mart 2022’den beri 740MW’lık kurulu güç ile Özbekistan’da faaliyet gösteren Aksa Enerji, Kasım 2023 tarihinde Talimercan şehrinde 430 MW kurulu güçte bir doğal gaz kombine çevrim santrali kurulması ve işletilmesini içeren yeni bir anlaşma imzaladı. Santralin faaliyete geçmesiyle birlikte şirketin ülkedeki kurulu gücü 1,170 MW seviyesine çıkacak. 

Öte yandan Aksa Enerji, bu dönemde yeni bir anlaşma ile Orta Asya’daki yatırımlarına Kazakistan’ı da ekledi. Kazakistan’ın Kızılorda şehrindeki santral yatırımının hayata geçmesiyle birlikte Aksa Enerji bölgeye ilk defa hem ısı hem de elektrik tedariği gerçekleştirecek. Kazakistan’daki büyüme hedefinin ilk ve önemli adımı olan bu santralin, 2025 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.

Afrika kıtasında ise şirket, 2023 Nisan ayında Electricity Company of Ghana ile 350 MW kurulu gücünde Kumasi kombine çevrim doğal gaz santrali kurulumu, elektrik üretimi ve üretilen elektriğin garantili satışı konusunda anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre şirket, ABD doları bazlı 20 yıl süreli bir enerji satış anlaşması ile Gana’da doğal gaz dönüşümü ile sürdürülebilir enerjiye geçiş konusundaki adımlarını güçlendirdi.

Bu yatırım atağı ile hedeflerinin Türkiye’nin küresel enerji piyasalarındaki konumunu güçlendirirken aynı zamanda ülkelerin enerji arz güvenliğine hizmet etmek olduğunu belirten Sn. Cemil Kazancı, “Ülkemize duyduğumuz güven ve adanmışlıkla küresel piyasalardaki atılımlarımıza hız kattığımız bir dönemdeyiz. 2023 yılında gerçekleştirdiğimiz yeni anlaşmalarla Orta Asya’dan Güney Afrika’ya geniş bir coğrafyada enerji yatırımlarını hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda Özbekistan Santrali Projesi’nin Aksa Enerji’nin varlık portföyündeki döviz bazlı gelirleri çeşitlendirerek ‘Sürdürülebilir Yüksek Büyüme’ stratejisini destekleyeceğine inanıyoruz. Talimercan ve Kızılorda yatırımlarımız da yine bu stratejik yaklaşımın ürünleri. Önümüzdeki yıllarda faaliyete geçmesi planlanan Gana-Kumasi ve Senagal-St Louis santral atılımımızla da ülkelerin enerji arz güvenliğine yatırım yapmaya devam ediyoruz. 2030 Stratejimizi kapsayan tüm bu çalışmalarımız, finansal başarımızı ve performansımızı güçlendirirken 5 kıtada faaliyet hedefimize de bizi adım adım yaklaştırıyor” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Continue Reading